Hlavní obsah

Rusko je největším investorem v Íránu, předstihlo tam Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Rusko předstihlo Čínu a stalo se největším investorem v Íránu. S odvoláním na íránský list Donjá-je eqtesád o tom informovala agentura Bloomberg. Podle údajů státní Organizace pro investice a ekonomickou a technickou pomoc Íránu Rusko od nástupu vlády prezidenta Ebrahíma Raísího v srpnu 2021 investovalo do dvou ropných projektů v západní provincii Ílám zhruba 2,7 miliardy USD (59,2 miliardy Kč).

Foto: Profimedia.cz

Tradiční pastevec prochází kolem moderní jednotky na výrobu ropy v íránské provincii Khuzestan. Ilustrační foto

Článek

Dalšími velkými investory byly Spojené arabské emiráty, Afghánistán, Turecko a Čína. Čína sice měla „více kapacity“, ale loni snížila výdaje a omezila je pouze na logistická centra nebo zařízení na hranicích, která souvisejí s jejím vlastním vývozem do Íránu.

Írán a Rusko výrazně posílily vzájemné vztahy po invazi ruských vojsk na Ukrajinu koncem loňského února. Uskutečnilo se také několik návštěv vysoko postavených představitelů obou zemí, Teherán a Moskva uzavřely i řadu smluv o rozšíření obchodní a vojenské spolupráce.

Evropská unie a Spojené státy uvalily na Írán sankce a zemi ostře kritizují za dodávky bezpilotních letounů Moskvě, které byly použity ve válce na Ukrajině. Sankcím čelí i Rusko a obě země hledají způsoby, jak tyto sankce obejít.

Rusko stále více závisí na íránských dronech, rychle je spotřebovává

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám