Hlavní obsah

Ruská správa Mariupolu volá muže k odvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži v Ruskem obsazeném Mariupolu dostávají výzvy, aby se ve čtvrtek dostavili k odvodové komisi, upozornil server Ukrajinska pravda. S sebou si mají vzít věci osobní potřeby a pas. Ruská okupační správa výzvu zdůvodňuje tím, že Mariupol se na základě výsledků referenda stane součástí Ruské federace.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Rusy organizované referendum v Mariupolu.

Článek

V Mariupolu stejně jako na jiných místech na Ukrajině, která se podařilo ruským silám od února ovládnout, do úterý lidé hlasovali o připojení k Rusku. Kyjev a jeho západní spojenci už dříve označili tato referenda za podvod a za snahu Moskvy o nezákonné připojení dalšího ukrajinského území.

„V souvislosti se vstoupením v platnost nařízení (ruského prezidenta Vladimira) V. Putina o částečné mobilizaci občanů Ruské federace prosíme, abyste se 29. 9. dostavili na vojenský komisariát podle místa trvalého bydliště,“ zní podle mariupolské radnice loajální ke Kyjevu výzva, kterou obdrželi muži v Mariupolu.

Mariupolská radnice podotkla, že skrytá mobilizace ve městě už nějakou dobu probíhala. Obyvatelé podle ní dostávali textové zprávy s nabídkami práce ve „státní paramilitantní službě“. Po oznámení výsledků referenda budou ale Rusové podle radnice povolávat obyvatele města do zbraně otevřeně.

Ruská referenda na Ukrajině skončila. Fraška, přijdou akorát další sankce, vzkazuje Francie

Evropa

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko vyjádřil obavy, že by ruské úřady mohly do bojů povolat až 10 000 obyvatel města. Muže ve městě vyzval, aby se pokusili jakýmkoli způsobem z okupovaného území odjet.

Opustit území pod kontrolou ruských vojáků je sice obtížné, ale dosud to bylo možné, a to díky humanitárním koridorům. V poslední době ale ukrajinští představitelé upozorňují, že lidem je v odjezdu bráněno. Mariupol je podle Bojčenka fakticky uzavřen.

„Pokud před týdnem odjíždělo na území pod kontrolou Kyjeva 80 až 120 lidí denně, poslední den odjelo z Mariupolu osm lidí,“ citovala v úterý Bojčenka stanice CNN.

Peskov: Útok na území anektovaná referendy budeme brát jako útok na Rusko

Válka na Ukrajině

Nedlouho po dnešním uzavření hlasovacích místností na Ruskem ovládnutých ukrajinských územích ruské tiskové agentury informovaly, že podle dosud sečtených hlasů se většina lidí vyslovila pro připojení. Západní představitelé avizovali, že výsledky referend neuznají.

Zprávy o mobilizaci Ukrajinců přišly i z dalších Ruskem obsazeným měst. Ukrajinský starosta Melitopolu Ivan Fedorov v pondělí řekl, že Moskva požaduje po tamní okupační správě vytvořit do 10. října dobrovolnický oddíl o síle 3000 mužů. Ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj rovněž v pondělí uvedl, že ruští okupanti v obci Svatove vydali předvolání k odvodové komisi pro všechny muže. Ruskem dosazené úřady v Sevastopolu na Krymu anektovaném v roce 2014 minulý týden uvedly, že v oblasti se částečná mobilizace týkala zhruba 2000 mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám