Hlavní obsah

Ruská invaze povzbuzuje srbské chutě, tvrdí Kosovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská válka na Ukrajině by mohla Srbsko povzbudit, aby vojensky zasáhlo v Kosovu. Řekla to šéfka kosovské diplomacie Donika Gërvallová-Schwarzová, podle níž se Srbsko stalo „satelitem Ruska“ na Balkáně, i když usiluje o členství v EU. Varovala také před srbskými nákupy ruských zbraní, které si podle ní Bělehrad může pořizovat za peníze EU.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Pochod na oslavu „Dne vítězství“ v Bělehradě

Článek

Citlivosti situace si je podle France 24 vědomo zejména Německo. Kancléř Olaf Scholz předminulý týden jednal jak se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, tak s kosovským premiérem Albinem Kurtim a zprostředkoval jejich setkání, první po téměř roce.

Rusové létají do Evropy přes Srbsko

Evropa

Snažil se je přitom přimět, aby dostáli slibu z loňského července, kdy se domluvili na zintenzivnění rozhovorů. Většího pokroku v nich ale Bělehrad a Priština zatím nedosáhly. Srbsko nezávislost Kosova nadále odmítá uznat.

Největší zahraniční opory se mu v tomto postoji dostává ze strany Ruska, za což se Bělehrad odvděčil tím, že ruskou invazi sice odsoudil, ale zároveň se odmítl připojit k protiruským sankcím EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám