Hlavní obsah

Ruska dala vzkaz na hrob Putinových rodičů. Hrozí jí pět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Šedesátileté Rusce Irině Cybaněvové hrozí až pět let v trestanecké kolonii za to, že zanechala na hrobě rodičů prezidenta Vladimira Putina na Serafimovském hřbitově v Petrohradu vzkaz, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hrob rodičů ruského prezidenta Vladimira Putina na Serafimovském hřbitově v Petrohradu

Článek

Trestní řízení bylo zahájeno podle článku o znesvěcení pohřebišť na základě politické a ideologické nenávisti (odstavec b části 2 článku 244 trestního zákoníku Ruské federace).

Cybaněvová odnesla vzkaz na hrob Putinových minulý čtvrtek a v pondělí ji zatkla policie. Co přesně na něm bylo, není jasné. Maxim Cybaněv, syn zadržené ženy prohlásil, že nevěděl, co jeho matka na vzkaz napsala, jen mu řekla, že „tam bylo přání zemřít“.

Podle vyšetřovatelů se Cybaněvová s úmyslem znesvětit pohřebiště – činem motivovaným „politickou a ideologickou nenávistí“ – dopustila „cynických nemorálních činů, které jsou v rozporu s normami přijatými ve společnosti“.

„Na místě zanechala poznámku s urážlivým nápisem adresovaným prezidentovi Ruské federace, čímž znesvětila pohřebiště,“ uvádí tiskové oddělení policie. Vyšetřovatelé usilují o to, aby soud ženu poslal do vazby.

V poslední době to není poprvé, kdy se mluví o hrobu Putinových rodičů, kteří zemřeli v letech 1998 a 1999. Koncem září se na něm objevil vzkaz se stížnostmi na jejich syna narážejícími na válku na Ukrajině. Na stránce z žákovské knížky byla poznámka: „Vážení rodiče! Váš syn se chová nepěkně! Zameškává hodiny dějepisu, pere se se spolužáky, vyhrožuje, že vyhodí do povětří celou školu! Zakročte!“

Foto: Profimedia.cz

Vzkaz, který se objevil na hrobě Putinových rodičů na Serafimovském hřbitově v Petrohradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám