Hlavní obsah

Rus skončil za mřížemi za přelet dronem nad Norskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský soud ve středu poslal 34letého Rusa na 90 dní do vězení za to, že létal bezpilotním letounem nad norským územím, což je v rozporu se zákazem vyhlášeným kvůli válce na Ukrajině. Muž uvedl, že pomocí dronu pozoroval přírodu. Podle norských médií nebyl obviněn ze špionáže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Norsko už od vydání zákazu zadrželo necelou desítku Rusů, kteří s drony přelétali nad vojensky citlivými oblastmi. Středeční verdikt je v tomto kontextu první, který norské soudy vynesly, píše AFP.

Norsko, aktuálně klíčový dodavatel plynu do Evropy, posílilo bezpečnostní opatření kolem svých ropných a plynových zařízení. Reagovalo tak na záhadné přelety bezpilotních strojů v blízkosti této infrastruktury a na pravděpodobnou sabotáž na plynovodech Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři.

Soud Rusa uznal vinným z několika přeletů nad norským územím v týdnu od 13. do 20. října. Muž fotografoval a filmoval jen krajinu, přesto tím porušil pravidla. Hájil se, že o zákazu nevěděl.

Maxim I. vede malou cestovní kancelář. Podle AFP odešel z Ruska, aby se vyhnul částečné mobilizaci, kterou vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v reakci na neúspěchy ruských jednotek na Ukrajině.

Stejně jako jiné západní země Norsko zakázalo přelety nad svým územím ruským osobám a entitám v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Za porušení těchto sankcí hrozí v Norsku až tři roky vězení. Ruská ambasáda v Oslu na konci října obvinila Norsko, že podněcuje „špionážní mánii“. Norsko je členem Severoatlantické aliance, obě země mají 198 kilometrů dlouhou vzájemnou hranici.

Ruský agent se ve Francii vydával za českého konzultanta

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám