Hlavní obsah

Rumunsko údajně USA nabídlo stálé základny

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Rumunsko údajně nabídlo USA pět lokalit pro stálé rozmístění jejich vojsk, která by případně chtěly přemístit ze západní Evropy na východ. Oznámil to v pondělí list Evenimentul Zilei s odvoláním na blíže neurčené zdroje ministerstva obrany v Bukurešti.

Foto: Josef Zajíc

Ignác Raab (1715-1787): Čtrnáct svatých pomocníků, polovina 18. století, plátno, olej. Zakoupeno v roce 2006

Článek

Rumunský ministr obrany Ioan Mircea Pascu již dříve prohlásil, že přítomnost amerických vojsk v Rumunsku bude pokračovat i po skončení války v Iráku, ale že podrobnosti nejsou ještě dohodnuty. Momentálně Spojené státy využívají vojenské leziště u černomořského přístavu Konstance základnu Mihail Kogalniceanu, která jim slouží jako tranzitní pro přepravu vojsk do oblasti Perského zálivu.

Podle listu Evenimentul Zilei nabídl Bukurešť Washingtonu kromě této základny ještě také vojenské letišti Otopeni v Bukurešti a další lokality u Timisoary v západním Rumunsku, Fetesti na jihovýchodě země a Campia Turzii v Sedmihradsku.

Asi 400 amerických vojáků přijelo na letiště Mihail Kogalniceanu za rumunským černomořským přístavem Konstanca již koncem února a byli většinou ubytováni v hotelech nedalekého přímořského letoviska Mamaia. Rumunský velvyslanec v ČR Gheorghe Tinka počátkem března Právu řekl, že se akce uskutečnila na základě rozhodnutí rumunského parlamentu z 12. února, podle něhož Rumunsko schválilo použití svého vzdušného prostoru pro tranzit amerických jednotek přes své území. Veškeré náklady na tuto akci hradí americká strana.

Přítomnost Američanů v Konstanci je přitom součástí zmíněného "tranzitu". Nejde tedy o vznik nové stálé či dočasné vojenské základny. Pokud by se však v budoucnu jednalo o vytvoření takových základen, pak by Rumunsko postupovalo v duchu svého budoucího členství v NATO a věc by musel projednat a schválit rumunský parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám