Hlavní obsah

Rumunsko padá po covidové spirále

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemická situace v Rumunsku se pronikavě zhoršuje – podle údajů Ourworldindata.org dosahovala v sobotu úmrtnost na koronavirus (20,97 na milion obyvatel) nejvyšší hodnoty ze všech zemí světa. Ten den zemřelo v Rumunsku v souvislosti s koronavirem 446 lidí, více než v celé Evropské unii za stejný časový úsek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je to apokalypsa. Výstižnější slovo mě nenapadá,“ říká Victoria Aramová, lékařka z Bukurešti. „Pacienti s koronavirem se na chodbách nemocnic odstrkují, aby se dostali ke kyslíkovým přístrojům. Na univerzitní klinice v Bukurešti už nějakou dobu není v márnici místo,“ dodává podle listu Frankfurter Rundschau.

Vakcinována jen třetina

Notoricky podfinancované nemocnice jsou nyní beznadějně přetížené. „Chybějí nám lůžka, potřebné vybavení, docházejí síly. Sepsali jsme petici vládě. Nemyslím si ale, že by to k něčemu bylo. Je to jen poslední zoufalý výkřik,“ stěžuje si Cyprian Popescu, anesteziolog z nemocnice v Aradu.

Pouze 34,8 procenta Rumunů je plně očkováno, což je jeden z nejhorších výsledků v EU. Za příčinu se považuje špatné vzdělání a obtížná dostupnost zdravotní péče v zemi. Velký vliv na skepsi k očkování však mají i konspirační teoretici v médiích, vlivné osobnosti a celebrity kritické k očkování a rumunská pravoslavná církev.

Koronavirová mapa: Přísnější režim ve školách hrozí i velkým městům

Domácí

„Mnoha lidem brání ve vakcinaci také rozšířená nedůvěra obyvatelstva ve státní instituce. O zbytek se postarala netransparentnost, chaotičnost a skandály v předchozí pandemické politice,“ vysvětluje rakouská televize ORF.

Prezident Klaus Iohannis po setkání s vládními představiteli oznámil, že od příštího pondělí se zavádí povinné nošení roušek všude, včetně škol, trhů, kin a ulic. V nočních hodinách bude omezen pohyb občanů, s výjimkou očkovaných nebo těch, kteří jdou do práce, a vstup na různé akce bude povolen pouze držitelům covid pasů.

„Pokud nejste všichni přesvědčeni, že je nutné se nechat očkovat, musíme bohužel zavést tato omezení, abychom se postarali o ty nejzranitelnější,“ řekl Iohannis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám