Hlavní obsah

Rumsfeld pohrozil odchodem sídla NATO z Belgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld pohrozil ve čtvrtek Belgii, že by mohla přijít o sídlo NATO, pokud bude dál platit zákon o univerzální působnosti jejích soudů. Před belgickými soudy byli z válečných zločinů obviněni i bývalý prezident George Bush, ministr zahraničí Colin Powell či generál Tom Franks, jež velel americké invazi v Iráku.

Foto: Alena Chlumská pro Jazz Agency

Strhující show plná kvalitní muziky a neuvěřitelná energie na pódiu - Štěpán Markovič s Gipsy Groove

Článek

"Pokud od toho nebude upuštěno, budeme proti poskytování jakýchkoli prostředků na výstavbu nového sídla aliance v Bruselu," řekl Rumsfeld na tiskové konferenci. Upozornil, že americká vláda nebude doporučovat svým čelným vojenským a civilním představitelům, aby jezdili do země, kde jim hrozí zatčení. Pokud se Belgie chce vyhnout postihu, "musí dokázat, že zůstává stejně pohostinným místem pro NATO, jakým byla tolik let".

Belgický zákon o univerzální působnosti umožňuje žalovat kohokoli z válečných zločinů a místní soudy ho pak mohou odsoudit. Na jeho základě byl loni uspořádán proces s řadou účastníků genocidy ve Rwandě, kteří byli odsouzeni. Kvůli kritice zákona ze strany USA nebo Izraele Belgie v poslední době zmírnila jeho účinky; v podstatě mají být nyní žaloby proti zahraničním politikům po přezkoumání předávány do jejich domovských zemí.

Neposlušná Belgie je Američanům trnem v oku

Spojené státy podle Rumsfelda "odmítají tuto údajnou pravomoc belgických soudů". Respektují svrchovanost Belgie, ta si však musí uvědomit, že existence takového zákona "vyvolává závažnou otázku, zda NATO může dál pořádat v Belgii své schůze a zda vysocí američtí vojenští a civilní činitelé sem budou moci jezdit". Postupy místních soudů na základě žalob "předkládaných zpolitizovanými prokurátory" vyvolávají "otázku odpovědnosti Belgie jako vhodné hostitelské země".

Tato naprosto jasná, nezastřená hrozba na belgickou adresu ukazuje, že USA nehodlají strpět sebemenší postih ze strany zahraniční justice. Doplňuje tažení Spojených států proti mezinárodnímu trestnímu soudu, který nedávno zahájil činnost v Haagu a jehož jurisdikci Washington rozhodně neuznává.

Důvody lze hledat i ve velmi odmítavém stanovisku Belgie k americké operaci v Iráku a také v tom, že právě Belgičané nejsilněji vzdorovali vojenské pomoci NATO Turecku letos v únoru. Spor kolem této pomoci vyvolal v alianci vážnou krizi.

Kostelka: Američanům se nedivím

Český ministr obrany Miroslav Kostelka neznal české stanovisko k belgickému zákonu o univerzální působnosti. "Problém s tím mají hlavně Spojené státy a já se jim nedivím." Rumsfeld na zasedání podle něj neřekl kategoricky, že Američané teď hned přestávají financovat výstavbu sídla NATO a že zastavují cesty do Bruselu. "Pokud by pokračovalo stíhání generála Frankse, logicky by nastal problém." 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám