Hlavní obsah

Romské svatby z rozumu na Slovensku teď frčí

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Mladí Romové na východě Slovenska byli zvyklí žít ve společné domácnosti bez zbytečných formalit, tudíž i bez svatby a oddacího listu. Po Novém roce se vše změnilo a starostové obcí s romskými osadami čelí záplavě žádostí o svatební obřady. Způsobil to nový systém vyplácení podpor, který zvýhodňuje manžele.

Foto: Vratislav Konečný

Vchodový objekt tvrze Hůrka

Článek

Starosta obce Pavlovce nad Uhom Jozef Kočan televizi Joj prozradil, že za celý rok 2003 oddával asi 50 mladých párů, ale od začátku roku 2004 jich už bylo přes 40.

Jako manželé dostanou sociální dávky vyšší až o tisícikorunu, a pokud budou mít děti, dávky se zase o něco zvýší. Romové si to spočítali a hromadně se žení a vdávají.

"Děláme to pro peníze. Kdybychom se nevzali, nemáme z čeho platit nájemné a elektřinu," říká nezaměstnaný Rom. Často se stává, že svědky musí poskytnout místní úřad ze svých zaměstnanců.

Reklama

Související články

Slovensko chce založit romský odbor

Slovenské ministerstvo vnitra hodlá v nejbližších měsících vybudovat speciální policejní odbor pro styk s Romy. Podle romských představitelů je však tento krok...

Nemajetným Slovákům se žije letos hůře

Pro mnohé Slováky nezačal letošní rok vůbec povzbudivě. Vlna dalšího zdražování vyvolaná ekonomickým "balíčkem" přiměla hlavně mladé rodiny s dětmi, důchodce...

Výběr článků

Načítám