Hlavní obsah

Rodině skočila do lodi velryba

Novinky, The Daily Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Poklidnou dovolenou britské rodiny na plachetnici u východoaustralských břehů náhle narušila devět metrů dlouhá velryba, která se vynořila z moře a proskočila lanovím s plachtami. Desetitunový keporkak se zamotal do lan, strhl je spolu se stožárem a následně se při dopadu odřel o levou část paluby.

Foto: Staré Hrady

Manželé Hockovi s dcerkou Kristýnkou a Nikolkou

Článek

"Byl jsem v podpalubí, když se ozval strašlivý praskot z levoboku," popsal 61letý Trevor Johnson, který si na plachetnici užíval dovolenou s manželkou, dvěma syny a přítelkyní jednoho z nich. "Je zázrak, že nikdo z nás nebyl zraněn, byl to hrůzný zážitek," řekl listu The Daily Telegraph.

Velryba za sebou zanechala zdevastovanou loď, mořské lastury, které jí odpadly z břicha, i kusy své kůže. "Byl to pro mě šok, strašně jsem se lekl," vypověděl jeden ze synů, Mark Johnson.

Dvě hodiny na troskách

Třináct metrů dlouhá plachetnice se právě nacházela asi 16 km od pobřeží. Její rádiové spojení nefungovalo, proto si posádka musela zavolat pomoc mobilním telefonem. Než záchrana přišla, strávila rodina na troskách dvě hodiny plné nervozity, neboť vítr je hnal proti ostrým útesům.

Britská rodina si loď pronajala a vyrazila z Airlie Beach na desetidenní výlet kolem souostroví Whitsunday Islands.

"Věděli jsme, že jsou v této oblasti velryby. Bylo nám řečeno, že je určitá šance, že bychom některou mohli z dálky zahlédnout. Myslím, že jsem jednu viděl až moc zblízka," řekl otec vylekané rodiny. O velrybách je známo, že si "hrají" s proplouvajícími loděmi, plují vedle nich, ale výskoky z vody jsou velmi vzácné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám