Hlavní obsah

Rheinmetall do 15 měsíců rozjede výrobu pantherů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý zbrojní koncern Rheinmetall chce v příštích 15 měsících zahájit sériovou výrobu nových tanků KF-51  Panther. Novinářům to ve čtvrtek v Düsseldorfu řekl podle stanice ­Deutsche Welle šéf firmy Armin Papperger. Tank, který využívá korbu a hnací ústrojí Leopardu 2, byl představen loni v létě na loňském veletrhu zbraní ve Francii.

Foto: Profimedia.cz

Tank KF-51 Panther společnosti Rheinmetall

Článek

Papperger také připomněl nabídku na vybudování továrny na výrobu pantherů na Ukrajině. Výstavba by podle něj trvala 12 až 14 měsíců. Továrnu by pak provozoval Rheinmetall sám nebo ve společném podniku s ukrajinskou vládou.

Následná výroba tanků by trvala několik měsíců. Továrna by mohla být hotová do konce roku 2024, dodal. Rozhodnutí o výstavbě závodu se očekává v příštích dvou měsících, poznamenal Papperger. Doposud nepadlo ani na jedné straně.

Papperger potvrdil, že by se měl panther vyrábět v zahraničí. Uvažuje se podle něj o Maďarsku.

Tank má jako první využívat nový kanon ráže 130 mm L/52, který má mít o padesát procent delší dostřel než kanon ráže 120 mm L/55. Nabíjení má být automatické, takže posádka bude jen tříčlenná. Velkorážný kulomet na věži má být ovládán dálkově.

Tank má být nabit elektronikou, která umožňuje okamžitou spolupráci mezi jednotlivými uskupeními na bojišti a umožňuje vypouštět i vyčkávající munici HERO 120.

Hmotnost nemá přesáhnout 59 tun, dojezd má na silnici překračovat 500 km. Maximální rychlost má činit 70 km/h, při jízdě vzad 30 km/h.

Tank je konkurencí i pro společný francouzsko-německý tank MGCS, který by měl nahradit Leopardy 2 a Leclerky, které vyvíjí společně německá firma KMW a francouzský Nexter a také Rheinmetall, zřejmě jako výrobce kanonu. MGCS ale bude k dispozici nejdříve v roce 2035.

Na šéfa Rheinmetallu už neplivou. Zvou ho na pivo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám