Hlavní obsah

Rekreanti ven, přijedou VIP hosté. Švýcarský hotel vyrušil rezervace kvůli mírové konferenci o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekreanti, kteří se těšili na pobyt ve švýcarském resortu Bürgenstock na břehu Lucernského jezera a měli rezervaci na víkend v polovině června, mají smůlu. Musí uvolnit místo politickým prominentům, kteří se sem sjedou na ohlašovanou mírovou konferenci o Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Hotel Palace v alpském resortu Bürgenstock s vyhlídkou na Lucernské jezero

Článek

„Alpský hotel vyhazuje turisty, protože přijedou VIP hosté,“ napsal německý deník Merkur. Opatření si vymínil stát.

„Resort na dva dny a dvě noci přebírá (švýcarská) spolková vláda. Hosty s již potvrzenou rezervací jsme kontaktovali a vyzvali, aby si pro pobyt vybrali jiný termín,“ potvrdil serveru 20minuten mluvčí areálu v kantonu Nidwalden. Zmíněná konference se má v areálu uskutečnit 15. a 16. června.

Seznam účastníků ještě není hotový, ale americký prezident Joe Biden už signalizoval úmysl do Švýcarska přijet, napsal Merkur.

Ředitel areálu Chris Franzen uvedl, že postižení hosté reagovali na výzvu „s pochopením“. „Bez problémů jsme našli jiný termín. Také pro rekreanty ze zahraničí najdeme řešení šitá na míru,“ dodal.

Kdo se však snaží najít pro polovinu června jiný hotel v oblasti, moc šancí nemá. Ubytovací kapacity v idylickém regionu centrálního Švýcarska totiž po celý červen praskají ve švech a jsou zpravidla obsazené už půl roku předem.

Zelenskyj podepsal nový mobilizační zákon. Armádě chybějí vojáci na frontě

Zahraniční

Některá média si položila otázku, proč se konference nekoná v Ženevě, která byla v minulosti už mnohokrát místem důležitých politických jednání a má i odpovídající infrastrukturu.

„Má to několik důvodů. Letovisko Bürgenstock má velmi dobrou polohu v centrální části Švýcarska a je snazší tam zajistit bezpečnost. Naše země nemá mnoho jiných alternativ, kde je možné ubytovat takové množství lidí a postarat se o jejich bezpečí,“ vysvětlil švýcarský diplomat Gabriel Lüchinger.

Kromě toho se v blízkosti nachází letiště a okolí resortu lze snadno uzavřít. Do Bürgenstocku vedou pouze dvě silnice, a když jsou uzavřené, je středisko hermeticky odříznuté od okolního světa.

Zatímco postižení rekreanti se netají zklamáním, vedení regionu hýří nadšením. „Pro náš kanton je to velká čest. Jsme hrdi, že můžeme být místem konání této konference,“ řekla Karin Kayserová, šéfka kantonálního úřadu pro justici a bezpečnost. Potvrdila, že konferenci budou zajišťovat policisté z celého Švýcarska, jejich počet ale neupřesnila.

Cílem konference má být nastartování mírového procesu na Ukrajině. Rusko, které dva roky vede proti sousední zemi útočnou válku, ale oznámilo, že se jednání ve Švýcarsku nezúčastní, protože pořadatelská země prý není v otázce konfliktu na Ukrajině neutrální.

Švýcarsko sleví z neutrality. Prodá vyřazené leopardy Německu, které je poskytne Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám