Hlavní obsah

Rasistický pastor odsouzen k 60 letům vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý přední představitel rasistické organizace Ku Klux Klan, osmdesátiletý pastor Edgar Ray Killen byl ve čtvrtek odsouzen k 60 letům vězení. Soud v americkém městečku Philadelphia ve státě Mississippi jej uznal vinným ze zabití tří aktivistů za občanská práva černochů v mississippském okrese Neshoba v roce 1964.

Článek

Porota se shodla v tom, že bývalý kazatel zorganizoval dav, který unesl, zbil a zastřelil tři mladé muže. Killen, který vyslechl verdikt na invalidním vozíku oblečený v žluté vězeňské kombinéze, je prvním a jediným odsouzeným v tomto případu, který v USA v šedesátých letech vyvolal velké pozdvižení a byl podkladem pro film Hořící Mississippi z roku 1988.

Killen nikdy nevyjádřil nad vraždami lítost. Jeho advokáti oznámili, že se proti rozsudku odvolají.

Židovští mladíci z New Yorku Michael Schwerner (24) a Andy Goodman (20) a jejich černošský kolega James Chaney (21) ze státu Mississippi byli v "létě svobody" v roce 1964 jedněmi z tisíců převážně bělošských aktivistů ze severu USA, kteří přijeli na jih Spojených států zapisovat na volební listiny černochy. Všichni tři byli v městečku Philadelphia zavřeni do vězení za údajné překročení rychlosti a poté v noci propuštěni. Po odjezdu byli uneseni, brutálně zbiti, zastřeleni a jejich těla byla zahrabána u blízké vodní přehrady, kde je po 44 dnech objevila federální policie.

Killen byl souzen s osmi dalšími už v roce 1967. Ale porota složená ze samých bělochů ho tehdy zprostila obžaloby a ostatních sedm osob odsoudila pouze za porušení občanských práv tří usmrcených aktivistů.

Killen zůstal po procesu v roce 1967 ve Philadelphii. Byl zatčen začátkem letošního roku poté, co vyšetřovatelé v Mississippi celý případ znovu otevřeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám