Hlavní obsah

Rakušan Baumgartner jako první přeplachtil La Manche

Novinky, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Rakušan Felix Baumgartner (34) přeletěl ve čtvrtek ráno jako první člověk bez cizí pomoci průliv La Manche. V nadmořské výšce 9000 metrů vyskočil nad britským Doverem z letadla a s pomocí speciálního křídla z kevlarových vláken plachtil až k francouzskému Calais. Let na vzdálenost 35 kilometrů trval 14 minut.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

"Je tam nahoře dost zima," řekl Baumgartner po přistání v kopcích na francouzské straně průlivu. "Nic necítím, ale dokázal jsem to," radoval se Rakušan, který je známým extrémním sportovcem. Má již za sebou přes 2600 seskoků padákem, mj. z nejvyššího mrakodrapu na světě - Petronas Towers v Malajsii, a ze sochy Krista v brazilském Riu de Janeiru.

Mise Ikarus uspěla

Akce Ikarus dvě, jak Baumgartner svůj přelet nazval, začala brzy ráno, kdy je v letových koridorech nad kanálem relativní klid. Rakušan vyskočil z letadla v 6 hodin a 9 minut vybaven malou kyslíkovou bombou a vyhřívanou kombinézou. Při volném pádu na druhý břeh La Manche dosáhl rychlosti až 360 kilometrů v hodině.

Let si natočil na video

Ke klouzavému letu přirovnatelnému k plachtění kluzáku sloužilo Baumgartnerovi trojúhelníkové aerodynamické křídlo z kevlarového vlákna o rozpětí 1,8 metru, které měl připevněné na zádech. Těsně před přistáním - ve výšce 300 metrů - kevlarové křídlo odhodil a rozevřel padák. Celý let si natáčel videokamerou a jeho pohyb navíc sledoval radar.

Na let se Baumgartner připravoval tři roky, které strávil propočty i praktickými zkouškami. Nyní plánuje další projekty, ale zatím neprozradil jaké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám