Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o navýšení humanitární pomoci v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada bezpečnosti OSN po několika odloženích schválila rezoluci o dodávkách humanitární pomoci do Pásma Gazy. O jejím znění jednali zástupci členských zemí od začátku týdne. Spojené státy a Rusko se zdržely hlasování.

Foto: Profimedia.cz

Rada bezpečnosti OSN při pátečním hlasování

Článek

Finální návrh rezoluce vyzývá k „naléhavým opatřením“ na zvýšení objemu humanitární pomoci dovážené do Pásma Gazy.

Diplomaté dostali podle agentur AFP a Reuters k dispozici výrazně pozměněné znění rezoluce, ze kterého byla vynechána výzva k zastavení bojů. V tomto znění už rezoluci nechaly projít i Spojené státy, které se při pátečním hlasování zdržely. Pro rezoluci hlasovalo 13 států, proti nikdo. Kromě Spojených států se zdrželo také Rusko.

Z posledního návrhu textu rezoluce vypadla podle agentury AFP výzva k „naléhavému a trvajícímu zastavení bojů“, která byla v původním znění předloženém Spojenými arabskými emiráty. Místo toho rezoluce vyzývá k „vytvoření podmínek“ pro „udržitelné zastavení bojů“. Rezoluce by měla přinést navýšení humanitární pomoci v Pásmu Gazy.

USA nechápou, proč některé státy neodsoudily útok ze 7. října

Velvyslankyně při OSN za Spojené státy Linda Thomas-Greenfieldová uvedla, že USA jsou „hluboce zklamány, zděšeny…, že Rada bezpečnosti nebyla schopna odsoudit strašlivý teroristický útok Hamásu ze 7. října“, píše deník Guardian.

„Nechápu, proč někteří členové rady odmítají jednoznačně odsoudit toto zlo… Nikdy nepochopím, proč někteří členové rady tváří v tvář takovému zlu mlčeli,“ dodala.

Lidstvo v té nejhorší podobě, komentoval Guterres záběry z řádění Hamásu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám