Hlavní obsah

Putin zahájí v Moskvě velkou výstavu věnovanou Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek, tedy na Den národní jednoty, zahájí velkou výstavu věnovanou Ukrajině a jejím vztahům s Ruskem. Učiní tak více než osm měsíců od zahájení plnohodnotné války proti sousední zemi, informovala ve čtvrtek agentura DPA.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Kreml ve čtvrtek oznámil, že Putin v moskevské galerii Manéž navštíví výstavu s názvem „Ukrajina. V proměnách času“.

Na ploše 4000 čtverečních metrů zde budou ukázány „unikátní“ fotografie, filmové záběry, mapy a archivní dokumenty k rusko-ukrajinským dějinám až do současnosti.

Putin, který 24. února zahájil invazi na Ukrajinu, v minulosti označil sousední zemi za umělý státní útvar a upřel jí právo na existenci. Nedávno naopak prohlásil, že Ukrajina může existovat i po válce.

To, jak chápe Ukrajinu, Putin vysvětloval mimo jiné v projevu krátce před uznáním odštěpenecké Doněcké a Luhanské lidové republiky 22. února, které předcházelo samotné invazi z 24. února.

Putin tehdy řekl, že Ukrajina je historicky ruská země; Ukrajinci nejsou a nikdy nebyli svébytným národem, ale jen – podobně jako Bělorusové – jakousi větví Rusů, s nimiž jsou historicky, kulturně i jazykově spjati. Ukrajinská státnost je pak podle Putina produktem Sovětského svazu a vznik samostatné Ukrajiny jen důsledkem jeho rozpadu. Ukrajince prý vymyslel Lenin, a jsou tedy vlastně produktem bolševického režimu.

Vláda v Kyjevě s ohledem na tisíce mrtvých a obrovské škody považuje Putina za válečného zločince a Rusko za teroristický stát, který má v úmyslu zničit Ukrajinu a její obyvatele.

Podle Kremlu se chce Putin ve sváteční den setkat v Moskvě také s historiky a církevními představiteli.

Zaručené zprávy jsou zpět. Putin má mít rakovinu slinivky a Parkinsonovu nemoc

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám