Hlavní obsah

Putin poprvé od haagského zatykače poletí do ciziny. Pozval ho Si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin se vydá na první zahraniční cestu od března, kdy na něj kvůli válečným zločinům na Ukrajině vydal zatykač Mezinárodní trestní soud v Haagu. Šéf Kremlu v říjnu navštíví Čínu, kam jej pozval jeho tamní protějšek Si Ťin-pching, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na tři informované zdroje.

Foto: Sergei Bobylev; Noel Celis, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Putin navštíví fórum hospodářské iniciativy Pás a stezka (známého též jako Nová hedvábná stezka), podotkla agentura.

Evropští lídři se naopak této akci letos zřejmě velkým obloukem vyhnou, informoval už koncem července list The Wall Street Journal s tím, že účast zvažovali pouze zástupci Švýcarska.

List připomněl, že před několika lety se přitom k iniciativě připojilo množství evropských zemí včetně Česka, Itálie či Řecka.

Peking ruskou invazi na Ukrajinu přímo neodsoudil a udržuje s Moskvou čilé obchodní vztahy, snaží se ale vystupovat jako mírotvůrce - pochvaloval si například Kremlem kritizovanou mírovou konferenci v saúdskoarabské Džiddě.

S Erdoganem nakonec v Soči

Ruský prezident se naopak nezúčastní zářijového summitu skupiny velkých ekonomik G20  v Dillí. Do Indie místo něj poletí ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov, oznámil v pondělí Kreml.

V srpnu sice Ankara oznámila, že Putin navštíví Turecka, aby se setkal s tamním prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, nakonec to ale vypadá, že naopak turecký prezident poletí do Ruska. Podle turecké stanice Habertürk by se oba lídři měli setkat 4. září v Soči. Očekává se, že řeč bude o černomořské obilné dohodě, od níž Moskva v červenci odstoupila.

Putin poletí do Turecka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám