Hlavní obsah

Putin cítí, že mu teče do bot, a chce se zbavit odpovědnosti za válku, tvrdí američtí analytici

Ruský prezident Vladimir Putin se snaží zbavit odpovědnosti za vedení vleklé války, tvrdí analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Pro své tvrzení vycházejí z rozboru jeho prohlášení, která učinil v posledních dnech. Připomínají také, že od začátku července Rusové nezaznamenali na bojišti žádný významný úspěch.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Putin zdvojnásobuje své úsilí, aby se zbavil odpovědnosti za vedení vleklé války na Ukrajině. Učinil několik prohlášení, že Rusko se snaží ukončit válku co nejdříve, přičemž poznamenal, že Rusko nezvýší tempo zvláštní vojenské operace, jak se invaze v Rusku nazývá, protože to povede k ‚neoprávněným ztrátám‘,“ uvádějí analytici ISW.

Obě prohlášení jsou podle nich součástí konsolidovaného úsilí Kremlu ospravedlnit Putinovo válečné tažení před obyvateli Ruska, kteří se stále více obětují, aby se dosáhlo nerealistických cílů Kremlu.

Institut pro studium války připomněl, že ruská armáda od pádu Lysyčansku 3. července nedosáhla jediného významného vítězství.

Putin použil zakázané slovo válka, za které hrozí 15 let vězení

Válka na Ukrajině

„Putin a zástupci ruského ministerstva obrany opakovaně nabídli vágní omluvy pro vojenská selhání v posledních dnech a snaží se bagatelizovat důsledky dlouhé války,“ uvádí zpráva institutu.

Putin jednat nechce

Analytici připomínají, že Putin nadále odmítá jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jako s rovnocenným a suverénním partnerem, což opět naznačuje, že nemá zájem o seriózní jednání s Ukrajinou. Putinova rétorika je podle institutu součástí probíhající ruské informační operace, která popírá legitimitu Ukrajiny jako suverénního státu.

Šéf ruského generálního štábu Valerij Gerasimov oživuje „ruský příběh“, že Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, aby se zabránilo plánovanému útoku Ukrajiny na Donbas a Krym okupovaný Ruskem.

Putin: Patrioty jsou zastaralé, Rusko na ně najde protilék

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám