Hlavní obsah

Putin chce zdvojnásobit výrobu dronů v Rusku. Je to perspektivní obor, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem výroby dronů v Rusku by se měl podle představ ruského prezidenta Vladimira Putina výrazně zvýšit. V budoucnu by se měl vyšplhat až na jeden bilion rublů (asi 264 miliard korun).

Vladimir Putin navštívil v Moskvě zařízení na výrobu dronů Video: AP

 
Článek

Pro masovou výrobu dronů v Rusku se Putin vyslovil při návštěvě moskevské továrny v průmyslovém komplexu Rudněvo. Produkce bezpilotníků je podle něj jednou z nejdůležitějších oblastí činnosti země a navíc „velmi perspektivní“. Objem odvětví tak může být přinejmenším dvojnásobný, než jsou dosavadní představy, řekl.

„Viděl jsem nakreslený údaj pro nejbližší budoucnost. Objem výroby dronů je tam asi 500 miliard rublů. Všichni tady ovšem souhlasili, že je to velmi konzervativní odhad. Pokud budeme pracovat aktivně, pak to nejspíš bude asi jeden bilion rublů. Takový to bude objem,“ citoval Putina portál kommersant.ru.

Výroba navzdory utajení

Výrobu dronů pak označil za „důležitou a zajímavou“ a zdůraznil, že se musí rozvíjet. Podle něj rozvoj této sféry „zvýší konkurenceschopnost jakékoli ekonomiky“.

Oblast ukrajinské Oděsy ničily íránské kamikadze drony

Válka na Ukrajině

Putin také pověřil ruské ministerstvo dopravy, aby připravilo návrhy na vytvoření zvláštní struktury pro výrobu dronů, a podotkl, že režim utajení nesmí bránit rozvoji bezpilotní sféry v Rusku. „Prakticky neexistuje sféra činnosti a ekonomiky, kde by nebylo možné bezpilotní prostředky používat,“ konstatoval.

Portál Ukrajinska pravda také citoval Andreje Bělousova, ruského prvního vicepremiéra, který se porady účastnil, podle něhož předpokládaný rozsah státních zakázek na výrobu dronů v letech 2024–2026 je zhruba 92 miliard rublů (24 miliard korun) a do roku 2030 až 200 miliard. Ruská vláda přitom navrhuje daňové úlevy pro výrobce dronů.

Jednání také s Čínou

Bělousov pak na poradě v Kremlu podle agentury RBK řekl, že Rusko zároveň jedná s Čínou a dalšími partnery o vývozu i dovozu dronů. V současné době je na ruském trhu kolem 32 tisíc bezpilotních aparátů a kolem 12 tisíc z nich jsou domácí stroje.

Kreml v minulosti popřel informace o nákupu íránských dronů. Podle BBC News Teherán loni dodal Rusku pomocí lodí a íránských letadel bojové drony dlouhého doletu. Nešlo přitom údajně o kamikadze drony Šáhid, které Rusko používá k útokům na ukrajinskou infrastrukturu.

Rusové v noci na Ukrajině útočili íránskými drony

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám