Hlavní obsah

Ptačí chřipku šíří i chovatelé bojových kohoutů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Čtyřletý chlapec zemřel na ptačí chřipku. Stal se tak již sedmou obětí této nemoci v Thajsku. Ve středu to potvrdilo thajské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, které varovalo, že vybíjení drůbeže nemuselo zlikvidovat nemoc, k jejímuž šíření napomáhají také chovatelé bojových kohoutů.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Chlapec zemřel už 3. února. Pitva potvrdila, že podlehl ptačí chřipce. Celkem je už 21 obětí epidemie, zbylých 14 smrtelných případů je hlášeno z Vietnamu. Počet potvrzených případů nákazy ptačí chřipkou v Thajsku tak stoupl na devět, oznámil šéf oddělení pro kontrolu nemocí Čaral Trinvutchipong. U dalších dvacet ilidí je podezření na nákazu.

Kvůli nemoci bylo vybilo v jihovýchodní Asii přes  padesát miliónů kusů drůbeže, jen 30 miliónů v Thajsku.  Čaral Trinvutchipong varoval, že virus přežil první masové vybíjení drůbeže v místech, kde v zemi byla nákaza nemocí objevena. Obvinil také majitele bojových kohoutů, že ptáky nenechali zabít. Někteří z jejich majitelů je ukryli a pokoutně jim dávají antibiotika, což způsob, který ohrožuje jak drůbež tak lidi. "Vlastníci bojových kohoutů musí pochopit, že napomáhají šíření nemoci. Musí okamžitě předat ptáky odpovědným úřadům," uvedl Trinvutchipong.

Související témata:

Výběr článků

Načítám