Hlavní obsah

Ptačí chřipka má první oběť v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irák je další zemí postiženou ptačí chřipku. Virem H5N1 byla nakažena patnáctiletá dívka, která zemřela tento měsíc v severní části země, kterou obývají Kurdové. S odvoláním na testy to v pondělí uvedl irácký ministr zdravotnictví Abdal Mutálib Muhammad Alí.

Článek

První testy provedené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) přitom nákazu ptačí chřipkou vyloučily. Nejmenovaný představitel OSN sdělil, že nové testy provedla laboratoř amerického námořnictva v Káhiře, kde je prý testováno dalších 30 případů ze severu Iráku. Prošetřována je i příčina úmrtí strýce dívky, který měl příznaky podobné ptačí chřipce a žil s ní v jednom domě. Dívka zahynula 17. ledna, strýc o deset dnů později.

Oba pocházeli z města Raníja na severovýchodě Iráku poblíž jezera vyhledávaného stěhovavými ptáky přilétajícími z východního Turecka. Právě na východě Turecka zaznamenaly tamější úřady největší výskyt osob nakažených ptačí chřipkou. Čtyři lidé jí tam podlehli. [celá zpráva]

Ministr Alí odjel na sever země probrat s místními představiteli, jak zastavit šíření viru. Současně vyzval Iráčany, aby nepodlehli panice a nedali na fámy, přitom je ale varoval,  aby se vyhnuli přímému styku s domácím ptactvem a drůbeží, protože to je jen nejčastější způsob nákazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám