Hlavní obsah

Prvního nebinárního soudce v Mexiku našli mrtvého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí se v pondělí večer vydaly na pochod hlavním městem Mexika, aby se domáhaly spravedlnosti pro významného představitele komunity LGBT+ Jesúse Ociela Baenu, který byl nalezen mrtev. Informovala o tom v úterý agentura AP, která připomněla, že Baena, první nebinární soudce v Mexiku, kvůli své orientaci v minulosti čelil častým výhrůžkám smrtí.

První nebinární soudce v Mexiku byl nalezen mrtev, komunita LGBT+ vyšla do ulicVideo: AP

 
Článek

Osmatřicetiletý Baena byl považován za první otevřeně nebinární osobu v Latinské Americe, které byla svěřena soudní funkce. Loni v říjnu se stal soudcem volebního soudu v mexickém státě Aguascalientes a překonal i další překážky v zemi, kde se osoby LGBT+ často stávají terčem násilí. Letos v květnu byl ve skupině prvních Mexičanů, jimž tamní úřady vydaly genderově neutrální pasy, napsala AP.

Státní zastupitelství potvrdilo, že Baena byl v pondělí ráno nalezen mrtev ve svém domě ve městě Aguascalientes vedle další osoby, kterou místní média a skupiny hájící práva LGBT+ identifikovaly jako Baenova partnera Doriana Herreru.

Státní zástupce Jesús Figueroa Ortega na tiskové konferenci uvedl, že obě těla nesla stopy po zranění nožem nebo jiným ostrým předmětem. „Nic nenasvědčuje tomu, že by se na místě činu nacházela třetí osoba,“ řekl Ortega.

V Maďarsku odvolali ředitele muzea, které vystavilo oceněné snímky LGBTI+ lidí

Evropa

Domněnka, že jednou z možných příčin úmrtí dvojice mohly být sebevraždy, rychle vyvolala pobouření a skupiny LGBT+ ji označily za další pokus oficiálních míst zamést pod koberec násilí páchané na jejich členech. Podle lidí, kteří Baenu znali, byl soudce v posledních týdnech veselý a vášnivě hovořil o budoucnosti.

Mexická ministryně bezpečnosti Rosa Icela Rodríguezová na brífinku uvedla, že úřady úmrtí nadále vyšetřují a že není jasné, zda „šlo o vraždu, nebo nehodu“. V Mexiku se v minulosti stávalo, že úřady některé vraždy rychle bagatelizovaly jako zločiny z vášně.

„Oni“ u soudu v sukni i s vějířem

Šéf organizace Letra S hájící práva LGBT+ Alejandro Brito řekl, že Baena, který o své osobě hovořil pomocí zájmena „oni“, byl snadným terčem kvůli své aktivitě na sociálních sítích, a úřady vyzval, aby to při vyšetřování vzaly v úvahu.

„Oni byli člověk, který dostával spoustu nenávistných zpráv, a dokonce výhrůžky násilím a smrtí, a to při tomto vyšetřování nemůžete ignorovat,“ řekl Brito. „Oni, soudce, prolamovali neviditelné bariéry, které se uzavíraly kolem nebinární komunity.“

Jeho slova rezonovala mezi tisícovkami lidí, kteří se v pondělí shromáždili v centru Mexika. Demonstranti zapalovali svíčky u fotografií Baeny i dalších obětí násilí vedeného proti komunitě LGBT+, provolávali hesla jako „Spravedlnost“ a „Nebudeme mlčet“ a požadovali důkladné vyšetření případu, napsala AP.

Baena pravidelně zveřejňoval fotografie či videa, na nichž se například objevoval v soudních místnostech v sukni, na podpatcích a s duhovým vějířem v ruce. Na sociálních sítích si získal statisíce příznivců.

„Jsem nebinární osoba. Nemám zájem, aby mě vnímali jako ženu nebo muže. Je to otázka identity. Je moje, pro mě a pro nikoho jiného. Přijměte to,“ napsal Baena v červnu na síti X.

Nebinární děti: Fenomén moderní doby

Děti
Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Demonstrace v Mexico City, na plakátu je vyobrazený soudce Jesus Ociel Baena

Nebinární osoba s požadavkem na změnu rodného čísla neuspěla

Domácí

Reklama

Související témata:
Jesús Ociel Baena

Výběr článků

Načítám