Hlavní obsah

První případy SARS se objevily v Japonsku

Novinky, Jan Horák, ČTK, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonsko dnes oznámilo první případy podezření na onemocnění novým druhem zápalu plic označovaným SARS. Podle úřadních údajů jde o 14 osob, z nichž u 11 byly registrovány obvyklé syndromy - vysoká horečka a potíže s dýcháním.

Foto: Pavel Jaňurek

Před pódiem se sešlo několik tancujících

Článek

Jde o osoby, jež se v uplynulých deseti dnech vrátily z oblastí postižených epidemií SARS nebo byly vystaveny kontaktu již nakaženými osobami. U zbývajících tří osob se obvyklé symptomy také projevily, ale tito lidé se nevrátili ze zmíněných oblastí.

Japonsko zároveň varovalo své občany před cestami do oblastí, kde se nemoc zvýšenou měrou vyskytuje, především do čínské provincie Kuang - tung a do Hongkongu.

Virus se šíří

Světová zdravotnická organizace (WHO) registruje zatím 78 případů úmrtí na SARS a více než 2200 infikovaných osob ve 20 zemích světa.

SARS se rozšířil do světa z jižní Číny prostřednictvím letecké dopravy. Prozatím nebyl přesně určen virus, který jej vyvolává, a známa není ani léčba. WHO soudí, že na SARS umírá deset až patnáct procent nakažených, především těch, jimž je přes 40 let.

Nucenou karanténu zajišťuje policie

Zatím jediným obranným prostředkem proti atypickému zápalu plic SARS je podle odborníků zvýšená hygiena, omezení cestování do postižených oblastí a izolace všech, kteří přišli do styku s nemocnými.

Lidé v karanténách musí být pod stálým lékařským dohledem deset až čtrnáct dnů. Hongkong (17 úmrtí a přes 700 nemocných) nařídil tisíci lidí karanténu v zařízení sloužícím v létě k rekreaci. Ne všichni ale uposlechli. Dnes policie vyhlásila pátrání po 16 pravděpodobně nakažených. Ti riskují tresty vězení a vysoké pokuty. Hledá se i 147 obyvatel infikovaného domu, kteří odjeli neznámo kam ještě před vyhlášením karantény. Pokud v sobě původce nemoci už mají, mohou ho nekontrolovatelně šířit.

Také v kanadské provincii Ontario zdravotnické služby mají možnost žádat soudy, aby karanténu označeným lidem nařídily. Dnes donutily podrobit se preventivním opatřením muže a ženu, kteří odmítali zůstat doma. Jeden z nich pak uposlechl, druhý byl zadržen a umístěn do zvláštního zařízení násilím. V Kanadě je nemocných 160 a šest již zemřelo.

Odřeknuta mezinárodní sportovní utkání

Kvůli epidemii už řada umělců odřekla svá vystoupení v oblastech výskytu, rušeno je i množství sportovních akcí. Tenisté Libanonu odstoupili z víkendového zápasu Davisova poháru v Hongkongu, na který už bylo prodáno 90 tisíc vstupenek.

Kvůli epidemii bylo zrušeno hokejové mistrovství světa žen v Pekingu a odvolány fotbalové zápasy olympijské kvalifikace či mezistátní utkání v ragby v Hongkongu a Singapuru. Thajsko (dvě úmrtí) včera nepustilo do přístavu francouzskou loď, protože jela ze Singapuru (šest mrtvých).V Hongkongu dostali katoličtí kněží pokyn, aby při přijímání nevkládali věřícím hostii do úst, ale pouze do ruky, aby omezili šíření infekce.

Původce stále uniká

Vědci ještě nenašli skutečného původce nemoci vyznačující se horečkou přes 38 stupňů, úporným kašlem a dýchacími potížemi. Lidé zvlášť oslabení se mohou už po týdnu ocitnout na dýchacích přístrojích. Na pomalost výzkumu SARS si stěžovala ředitelka amerického Střediska pro kontrolu nemocí Julie Gerberdingová v časopise The New England Journal of Medicine.

Podle ní je virus zatím rychlejší. "Výsledek se zatím nedá odhadnout," varovala. Přiklání se k hypotéze, že SARS způsobuje jeden z coronavirů, protože u nemocných v USA bylo zjištěno zvýšení množství protilátek právě proti němu. "Existují také už úspěšné zkoušky vakcín proti nákazám způsobeným coronavirem, i když zatím jen na zvířatech," zdůraznila.

Reklama

Související témata:

Související články

Vir SARS poprvé propukl v Německu

V Německu byl potvrzen první případ koronárního viru způsobujícího nebezpečný zápal plic. Lékaři objevili u německého pacienta koronární viry, jež působí jako...

Výběr článků

Načítám