Hlavní obsah

MZV doporučuje odložit cesty do Asie kvůli viru SARS

Novinky, Landovská Helena, Pergl Václav, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České ministerstvo zahraničí doporučuje, aby občané kvůli epidemii syndromu akutního respiračního selhání SARS, odložili své cesty do Singapuru, Hanoje, Hongkongu a Číny, pokud nejsou nezbytně nutné. Doporučuje také, aby každý při cestách, zejména letadlem, dodržoval přísně zásady osobní hygieny a necestoval, pokud se objeví příznaky nemoci.

Foto: ÚSZSMSK

Výcvik záchranářů v Hlučíně

Článek

V případě, že se příznaky objeví během cesty, je třeba to oznámit personálu. Podle nejnovějších informací Světové zdravotnické organizace má nemoc inkubační dobu až dva týdny.

V Česku přijali už lékaři kvůli podezření na SARS 13 pacientů, většinu propustili do domácího léčení. U žádného z nich se nebezpečný zápal plic nepotvrdil. "Na pozorování máme u nás nyní tři ženy, z toho jednu jsme přijali v pondělí večer. Jde o Vietnamku, která se vrátila z Vietnamu a měla určité respirační potíže," řekla Právu v úterý Hana Roháčová, primářka infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce.

"Všechny ženy jsou v dobrém zdravotním stavu a čekáme na konečné výsledky. U dvou žen by měly být hotovy ve středu, u nově hospitalizované za několik dní. I u ní se ale zdá, že jde o běžnou infekci," uvedla primářka Roháčová. 

Hlavní hygienik republiky Michael Vít týž den Právu potvrdil, že další pacientka leží v příbramské nemocnici, protože se při zahraničním letu setkala se člověkem nakaženým SARS. I u ní lékaři udělali všechny zkoušky a čekají na výsledky. I ona je v dobrém zdravotním stavu.

Virus roznesl možná dobytek

Ve světě zemřelo na SARS už nejméně 63 lidí a přes 1700 jím onemocnělo. Hongkong, po Číně druhá nejpostiženější země, se rozhodl minimálně deset dní izolovat ve zvláštních táborech všechny, kteří se mohli dostat do styku s nakaženými.

Čína, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) už téměř na sto procent považuje za kolébku nynější epidemie, oznámila, že neposkytne žádné celostátní údaje o nemocných. Budou prý k dispozici jen čísla z jednotlivých provincií, ale kdy, to mluvčí ministerstva zdravotnictví nevěděla. Wall Street Journal v této situaci vyzval k bojkotu cest do Číny a Světové hospodářské fórum odložilo na září nebo říjen setkání 500 světových politiků a podnikatelů, kteří v polovině dubna měli jednat v Pekingu.

"WHO nyní prověřuje teorii podle níž se virus poprvé objevil u dobytka na jihu Číny. V některých částech provincie Kuang-tung žijí lidé prakticky společně  s prasaty, slepicemi, či kachnami," uvedl mluvčí WHO v Manile Peter Cordingley s tím, že tým expertů ale stále čeká na povolení vstupu do čínské nejpostiženější oblasti.

"Je možné, že to je virus, který  dřív působil na zvířata a nyní se z něj vytvořil nový druh působící na lidi, jako se to už stalo několikrát," uvádí také WHO. Citovala přitom Ebolu, kterou roznesly opice. Má také zato, že virus SARS je nebezpečnější než virus Eboly, protože je nakažlivější. Na druhé straně úmrtnost nemocných je u něj menší, jen 4-5 procentní.

Reklama

Související články

Virus SARS již zabil i svého objevitele

Epidemii smrtelného atypického zápalu plic SARS, která se nepřestává šířit z jihovýchodní Asie, podlehl v o víkendu i doktor Carlo Urbani (46), který...

Vir SARS poprvé propukl v Německu

V Německu byl potvrzen první případ koronárního viru způsobujícího nebezpečný zápal plic. Lékaři objevili u německého pacienta koronární viry, jež působí jako...

Výběr článků

Načítám