Hlavní obsah

První mrtvý s omikronem v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Nejméně jeden pacient nakažený variantou omikron už ve Spojeném království zemřel. V pondělí to uvedl předseda vlády Boris Johnson. Vyzval veřejnost, aby neotálela s podpůrnou dávkou vakcíny.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Johnson informaci o prvním zemřelém s omikronem potvrdil při návštěvě vakcinačního centra v Paddingtonu v západní části hlavního města.

„Bohužel ano, omikron způsobuje hospitalizace a bohužel bylo potvrzeno, že nejméně jeden pacient už na omikron zemřel,” odvětil na dotaz novinářů.

Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou vakcíny

Zahraniční

Premiér varoval, aby se lidé nenechali uchlácholit předběžnými zprávami z Jihoafrické republiky, které naznačují, že by omikron mohl způsobovat mírnější průběh než dřívější varianty.

„Myslím, že představa, že se jedná o nějakým způsobem mírnější verzi viru, je něco, co bychom měli zatím odsunout stranou a uvědomit si, jakým tempem se virus v populaci šíří. Takže to nejlepší, co můžeme udělat, je, že se všichni necháme očkovat,” apeloval Johnson.

Milion podpůrných dávek denně?

V nedělním projevu premiér oznámil, že se otevírají registrace na třetí dávku pro všechny lidi v Anglii starší 18 let. Vláda vychází z dostupných dat, které ukazují, že dvě dávky vakcíny proti omikronu nestačí. Statisíce lidí tak necelé dva týdny před Vánocemi zahltily očkovací centra.

Premiér cílí na milion podpůrných dávek denně, ale deník Daily Mail připomíná, že hned v prvních hodinách tento slib v praxi tvrdě narazil. Očkovací místa si stěžují, že na takový nápor nemají připraveny zásoby. Lidé údajně čekají ve frontách až dvě hodiny.

Ministr zdravotnictví Sajid Javid v pondělí oznámil, že se v anglických nemocnicích aktuálně nachází deset lidí s covidem-19, kteří jsou nakaženi právě variantou omikron.

Podle analýzy vládní Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) dodávají tři dávky Pfizeru člověku 70–75procentní ochranu před symptomatickým průběhem omikronové infekce.

Šíří se fenomenální rychlostí, říká o omikronu britský ministr zdravotnictví

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám