Hlavní obsah

Průzkumy rakouských prezidentských voleb mírně favorizují populistu Hofera

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Pravicový populista Norbert Hofer (45), nebo bývalý šéf strany Zelených Alexander Van der Bellen (72)? Tak zní hlavní otázka Rakušanů před nedělním finálovým duelem, z nějž vzejde pro nadcházejících šest let jejich příští prezident.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Kandidát Svobodných Norbert Hofer je podle průzkumu rakouských voleb mírně favorizován.

Článek

Dosavadní hlava státu, sociální demokrat (SPÖ) Heinz Fischer, letos v Hofburgu končí, po dvou funkčních obdobích už nemůže kandidovat. Zatím je jisté jen to, že ho nenahradí nikdo z obou tradičních velkých stran SPÖ a lidovců (ÖVP).

Jejich kandidáti v 1. kole koncem dubna totálně propadli. Průzkumy před druhým kolem dávají o něco víc šancí Hoferovi, což ale nemusí nic znamenat. Tím spíš, že se předpovědi renomovaných institucí nenaplnily už v prvním kole, kdy výrazné vítězství Hofera nikdo nečekal a favoritem byl Van der Bellen.

Lhář, prasárna, drzost

Souboj Hofera a Van der Bellena se v posledním týdnu vyhrotil a výrazně štěpí rakouskou společnost. Výmluvným dokladem se stala nedělní debata obou rivalů bez moderátora v televizní stanici ATV. Protože je neměl kdo usměrňovat, pořádně si vjeli do vlasů a uchýlili se k sérii osobních výpadů, při nichž padala slova jako lhář, prasárna nebo drzost.

Ve čtvrteční debatě ve veřejnoprávní televizi ORF, tentokrát moderované, se už oba kandidáti projevovali zdrženlivěji a v podstatě potvrdili už známé odpovědi na známé otázky. Zatímco mladistvý Hofer se profiluje především jako razantní odpůrce imigrace, což dokládá i tím, že z důvodu údajných obav chodí často ozbrojen pistolí, postarší a umírněnější Van der Bellen je vůči běžencům mnohem vstřícnější a o to kritičtější vůči FPÖ.

Ostře sledovaný je postoj obou kandidátů k prezidentským pravomocím, které hlavě státu umožňují rozpustit parlament a vyhlásit nové volby. Hofer varoval, že by to po svém případném zvolení mohl udělat, jestliže by vládní politika působila zemi „vážné škody“.

Prohlásil to v situaci, kdy v průzkumech volebních preferencí jasně vede jeho FPÖ. Naproti tomu Van der Bellen naznačil, že by ani v případě vítězství FPÖ nedopustil jmenování jejího šéfa Heinze-Christiana Stracheho kancléřem.

Mnoho protestních hlasů

Konzultace s politickými stranami by prý jako prezident protahoval tak dlouho, až by vznikl kabinet bez FPÖ. Získá nový kancléř nespokojence zpět? Ve snaze zabránit odvolání vlády nového kancléře Christiana Kerna (SPÖ) po případném zvolení Hofera prezidentem se věčně rozhádané SPÖ a ÖVP spojily do jednoho šiku a ujišťují, že předčasné volby nejsou vůbec nutné.

Kern otevřeně řekl, že bude hlasovat pro Van der Bellena. A ještě dál v tažení proti Hoferovi šly ve čtvrtek stovky demonstrantů ve Vídni, kteří vykřikovali, že nechtějí mít za prezidenta „nacistu“.

Výsledek nedělního hlasování napoví, jaký bude bezprostřední osud velké koalice SPÖ/ÖVP poté, co mezi prvním a druhým kolem rezignoval kancléř Werner Faymann a nechal se nahradit bývalým manažerem Kernem.

Hofer totiž v prvním kole posbíral mnoho protestních hlasů a podle sociologa Wolfganga Bachmayera je možné, že po nástupu Kerna si nespokojenci další podporu Hofera už rozmyslí. Pokud ne, mohla by kaskáda změn na rakouské politické scéně pokračovat.

Volební místnosti se v neděli uzavřou v 17 hodin a jasno o příštím prezidentovi by mělo být ještě týž den večer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám