Hlavní obsah

Provokace FBI vedla k zatčení dvou příznivců al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování FBI zadrželi o víkendu dva muže a obvinila je ze spiknutí ve snaze napomáhat teroristické síti al-Kajdá. Nedělní vyjádření amerického ministerstva spravedlnosti uvádí, že zadrženi byli na základě provokační akce FBI.

Článek

Tarik Ibn Osman Shah a Rafiq Sabir při několika setkáních nabízeli svou pomoc agentovi FBI, který vystupoval jako náborář al-Kajdá.  Oba údajně přislíbili při schůzkách behěm let 2003 - 2005  podporu a loajalitu al-Kajdá .

Newyorčan Shah, který pracoval jako učitel bojových umění, nabízel členům al-Kajdá výcvik v boji muže proti muži. Lékař Sabir z Boca Ratonu na Floridě přezdívaný Doktor souhlasil, že poskytne zdravotní pomoc zraněným bojovníkům v Saúdské Arábií, kam měl odletět 2. června.

"Shah a Sabir se účastnili několika schůzek, kde hovořili s konfidentem i se zvláštním agentem FBI, který vystupoval jako neodhalený náborář al-Kajdá a její operační důstojník," uvedl mluvčí FBI Matt Bertrand. "Vyjádřili svoji loajalitu al-Kajdá a přísahali věrnost al-Kajdá a Usámovi bin Ládinovi, věřili že se stanou členy organizace."

Shah také chtěl vyhledávat bojovníky a vhodná utajená místa pro jejich výcvik i pro výrobu zbraní. Dokonce navštívil jedno skladiště na Long Islandu, které mělo posloužit jako vhodný objekt pro výcvik. Shah popsal, své schopnosti i svou snahu odjet do výcvikových táborů v Afghánistánu. Uvedl též jména lidí, kteří absolvovali výcvik v táborech na Středním Východě včetně Seifullaha Chapmana, člena Virginské sítě džihádu, který byl loni odsouzen jako terorista na 85 let za materiální podporu teroristické skupině v Pákistánu.

Před soudem by oba měli stanout v úterý. Pokud budou usvědčeni, hrozí jim vězení v trvání až 15 let a pokuta 250 000 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám