Hlavní obsah

Protilátky po covidu přetrvají nejméně devět měsíců, tvrdí nová studie

Právo, vpl

Protilátky proti koronaviru zůstávají v těle přinejmenším devět měsíců po infekci. Vyplývá to ze studie vypracované londýnskou univerzitou Imperial College a univerzitou v italské Padově.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hladiny protilátek „zůstávají vysoké“ bez ohledu na to, zda nakažený má či nemá příznaky covidu-19. K tomuto závěru dospěli vědci po testování pacientů v severní Itálii, která patřila mezi regiony nejvíce zasažené nákazou na začátku pandemie.

„Naprostá většina infekcí SARS-CoV-2 bez ohledu na výskyt příznaků vytváří protilátky,“ zdůrazňuje studie zveřejněná v časopise Nature Communications.

V Anglii a Walesu skokově přibylo obětí s koronavirem

Zahraniční

Na protilátky podstoupilo testy tři tisíce obyvatel severoitalského města Vo’ v květnu a později také v prosinci 2020. Město, které leží 50 kilometrů západně od Benátek a dvacet kilometrů jihozápadně od Padovy, izolovala počátkem loňského roku italská armáda poté, co v něm zaznamenali jeho z prvních ohnisek nákazy v Evropě.

Na sklonku loňského roku zůstaly u 98,8 procenta lidí, kteří se nakazili v únoru či březnu 2020, „zjistitelné hladiny protilátek“. Tým vědců potvrdil, že dokonce zjistil případy zvyšující se hladiny protilátek, což naznačuje pravděpodobné opětovné nakažení se a možné posílení imunitního systému.

Trvalá imunita?

Většina odhadů, včetně odhadů výrobců, uvádí, že vakcíny proti koronaviru poskytují nejméně šest až devět měsíců trvající imunitu proti starším variantám viru. Studie Washingtonské univerzity zveřejněná minulý měsíc ve vědeckém časopise Nature však naznačuje, že imunita může být „trvalá“ v závislosti na použité vakcíně.

Johnson nechtěl do karantény. Musí

Evropa

„Musíme pokračovat ve sledování odolnosti protilátek v delších časových rozpětích,“ řekla pro RTL Enrika Lavezza z Padovské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám