Hlavní obsah

Proti Netanjahuovi jdou i hrdinští veteráni od Entebbe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do rebelie proti návrhu kontroverzní justiční reformy, již prosazuje izraelská vládní koalice premiéra Benjamina Netanjahua, se zapojili také veteráni operace Entebbe, slavné akce na osvobození rukojmích držených na letišti v Ugandě v roce 1976.

Foto: ČTK/AP

Černý mercedes podobný tomu z operace v Entebbe v čele kolony, která pomalou jízdou brzdila provoz u izraelského mezinárodního letiště Bena Guriona.

Článek

Premiér mezitím „z bezpečnostních důvodů“ zkrátil návštěvu Německa: vrátí se tento čtvrtek, a nikoli v pátek, jak měl původně v úmyslu. Odložil také odlet z původně plánovaných 17 hodin na 22 hodin místního času.

Netanjahua, známého též pod přezdívkou Bibi získanou v armádě, pojí s veterány osvobozovací akce zvláštní pouto. Při operaci totiž zahynul jeho starší bratr Jonatan „Joni“ Netanjahu, kterého měli členové komanda ve velké úctě.

Veteráni od Entebbe se po­dle listu The Jerusalem Post společně s tisíci dalších lidí účastnili blokády silnic vedoucích na Ben Gurionovo letiště, odkud měl Netanjahu odletět na státní návštěvu Německa.

V Izraeli to znovu vře, do ulic vyšlo přes 100 tisíc lidí

Zahraniční

Akce se podobala té z minulého týdne, kdy premiér jel na návštěvu Itálie a s cestou na letiště mu musel pomoci vrtulník.

Přišel také jeden z osvobozených

Veteráni ale s sebou navíc vzali černý mercedes podobný pancéřované limuzíně, s jejíž pomocí obelstili stráže na letišti v Entebbe. Zapojil se i jeden z osvobozených rukojmích Benny Davidson s tím, že to veteránům dluží.

Zkrácení návštěvy některá média dávají do souvislosti s rostoucím napětím na Západním břehu Jordánu. Na sociálních sítích se ale objevily komentáře, že se „Bibi bojí být dlouho pryč, aby se měl kam vrátit“.

Narážely na fakt, že sloupoví kolem hal Ben Gurionova letiště demonstranti polepili plakáty s jednoznačným vzkazem: „Nevracej se.“

Mezitím více než tisícovka izraelských spisovatelů, umělců i podnikatelů vyzvala Německo a Británii, aby zrušily nadcházející návštěvu Netanjahua, a to kvůli vládnímu návrhu reformy soudnictví. V dopise se píše, že Izrael se nachází v nejhorší krizi ve svých dějinách a že Netanjahu se ze země chystá udělat „teokratickou diktaturu“.

Kvůli reformě, která mimo jiné omezí pravomoci nejvyššího soudu ve prospěch vlády, se v Izraeli už dva měsíce konají masové protesty a k jejímu zrušení vyzval i izraelský prezident Jicchak Herzog.

Reforma ale už prošla v Knesetu (parlamentu) prvním čtením.

Protestující v Izraeli blokují letiště, odlet Netanjahua do Itálie byl odložen

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám