Hlavní obsah

Protestující v Izraeli blokují letiště, odlet Netanjahua do Itálie byl odložen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatické situace se odehrávají v Tel Avivu na příjezdu k tamějšímu letišti Ben Guriona. Lidé protestující proti soudní reformě tam blokují příjezd k letišti. Dokonce musel být odložen let izraelského premiéra Benjamina Netanjahua do Itálie, píše server The Times of Israel.

Desítky aut a lidí protestujících proti soudní reformě blokují v Izraeli komunikace.Video: Reuters

 
Článek

Úřad předsedy vlády tvrdí, že odklad Netanjahuova odletu je kvůli schůzce s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem, uvedl server. Vzhledem k blokádě příjezdu na letiště by se oba politici měli setkat v sídle společnosti Israel Aerospace Industries, které sousedí s letištěm.

Policie se snaží oblast zprůjezdnit a začala udělovat pokuty. Současně oznámila, že opuštěná auta, která blokují průjezd, bude zabavovat.

Demonstranti blokují nejen cestu k letišti, ale i důležité dopravní tepny a křižovatky v Tel Avivu a na dalších místech v zemi. Zablokován je dokonce i přístav v Haifě.

Protestující se také shromáždili v rámci „dne odporu“ na centrálním náměstí Habima v Tel Avivu, kde podepsali kopii izraelské deklarace nezávislosti.

Kritici tvrdí, že navrhovaná reforma justice by vládě dala větší vliv na jmenování soudců a omezila by pravomoci tamějšího nejvyššího soudu. Podle nich by návrh oslabil demokratický charakter Izraele, odstranil by se klíčový prvek jeho systému brzd a protivah a ponechaly se menšiny bez ochrany. Příznivci to označují za potřebnou reformu, která by udržela na uzdě aktivistický soud.

V Izraeli to znovu vře, do ulic vyšlo přes 100 tisíc lidí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám