Hlavní obsah

Prodi objal Kaddáfího na bruselském letišti

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Poprvé po 15 letech přicestoval v úterý na návštěvu do Evropy libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, čelný představitel země, kterou Západ ještě donedávna považoval za sponzora terorismu.

Foto: Zlín Film Festival
Článek

Přistál už dopoledne v Bruselu, kde poté jednal s čelným představitelem EU Romanem Prodim a vysokým představitelem Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou.

Kaddáfí má zájem na normalizaci vztahů své země s EU a zejména požaduje, aby Brusel zrušil vůči Tripolisu obchodní sankce, jak to již minulý týden z velké části učinily Spojené státy.

Vřelé přivítání na letišti

Dvoudenní Kaddáfího návštěva vzbudila širokou pozornost médií i veřejnosti již jen tím, že na bruselské letiště jej přišel osobně přivítat Prodi, načež se s ním objal.

"Nemám po ruce statistiku. Prostě se předseda rozhodl vyrazit na letiště a nemám pro to žádné zvláštní vysvětlení," odpovídal mluvčí Evropské komise (EK) Gerassimos Thomas na tiskové konferenci na otázky, nakolik běžná či mimořádná byla osobní přítomnost Romana Prodiho u letadla, z něhož se ovšem nejprve vyhrnuly Kaddáfího osobní strážkyně, proslulé "Amazonky".

Pobyt libyjského vůdce v belgické metropoli provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Jakýkoli kontakt s veřejností je prakticky vyloučen, když policisté uzavřeli bezprostřední okolí místa návštěvy. V přilehlých ulicích postávala spousta "nápadně nenápadných" ramenáčů s tmavými brýlemi na očích.

Přímo před sídlem EK se sešla demonstrace Kaddáfího stoupenců, a to i z řad Afričanů, kteří usilovně bubnovali "za solidárnější svět". Naopak na nedaleké křižovatce vykřikoval hlouček libyjských disidentů hesla "Kaddáfí-diktátor, Kaddáfí-gestapo", k budově EK však připuštěni nebyli.

Solanu přijal v beduínském stanu

Kaddáfí vzal do Bruselu stejný černý beduínský stan, v kterém nedávno v Tripolisu hostil britského premiéra Tonyho Blaira. Příbytek rozložil v parku zámečku Val Duchesse, kde měl na programu jednání se Solanou.

V předvečer návštěvy vydala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) zprávu, v níž obvinila Kaddáfího režim z věznění, mučení a popravování politických vězňů.

Tripolis sice loni a předloni propustil tři stovky lidí z věznic, ale nadále dochází ke zneužívání moci, ospravedlňovaném bojem proti terorismu, a platí zákony, které hrozí uvězněním za uplatnění svobody slova a sdružování. Vyskytují se případy mučení a navzdory slibům jsou vynášeny a vykonávány rozsudky smrti, a to i za činy spjaté s politickou aktivitou, tvrdí AI.

Reklama

Výběr článků

Načítám