Hlavní obsah

Prodi k rozšiřování EU: Balkán a dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Předseda Evropské komise Romano Prodi soudí, že rozšiřování Evropské unie by se mělo zastavit přijetím balkánských zemí. Uvedl to v rozhovoru pro páteční vydání francouzského deníku Les Echos.

Foto: Jiří Šafránek

Vítání ptačího zpěvu je oblíbenou akcí milovníků přírody a pozorovatel ptactva.

Článek

"Nejprve těch deset zemí, které právě vstupují, pak Rumunsko, Bulharsko a případně Turecko, pak Balkán a konec," řekl Prodi. Bulharsko a Rumunsko mají být do EU přijaty v roce 2007. O přijetí Turecka se v zemích unie vede velká debata. Francouzský prezident Jacques Chirac ve čtvrtek řekl, že v dlouhodobé perspektivě je vstup Turecka žádoucí, ale že zatím pro to tento stát nesplňuje podmínky.

Prodi v rozhovoru reagoval také na rozdílné názory států EU na válku v Iráku a řekl, že zahraniční politika a obrana budou tvořit "poslední kapitolu budování Evropy". Uvedl ale, že ho překvapila podobnost názorů veřejného mínění na tuto válku. "Mezi vládami nevládla shoda, ale nálada obyvatelstva jednotlivých zemí byla stejná, většinou nepřátelská vůči válce," řekl.

Předseda Evropské komise také varoval, že nebude-li přijata ústava Evropské unie, stane se unie nezvladatelnou. První pokus o přijetí ústavy na prosincové vrcholné schůzce EU ztroskotal. Teď se považuje za možné její schválení na další vrcholné schůzce v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám