Hlavní obsah

Přistane na Tchaj-wanu navzdory výhrůžkám Pekingu? Statisíce lidí sledují letadlo s Pelosiovou

Tchajpej
Aktualizováno

Na 333 tisíc lidí (údaj z poledne) z celého světa sleduje pohyb amerického vládního letounu, na jehož palubě sedí předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová. Stále totiž není jasné, zda poletí do Jižní Koreje, jak je oficiálně v plánu, nebo přistane v tchajwanské Tchaj-peji – navzdory vážným výhrůžkám Pekingu. Situaci na letišti v Tchaj-peji můžete sledovat ve videu živě.

Záznam: Záběry z letiště a na hotel v tchajwanské Tchaj-peji Video: AP

 
Článek

Web FlightRadar24 se kvůli enormnímu zájmu potýká s výpadky služby.

Pelosiová v úterý navštívila Malajsii, ze které dopoledne odletěla. Zatím ovšem není jasné kam. Okolo poledne SELČ ukazoval server FlightRadar24, že vládní letadlo přeletělo Brunej a mírně se stáčí na sever.

Foto: FlightRadar24, Novinky

Snímek obrazovky z FlightRadaru24 (16:10 SELČ)

Oficiálně měla Pelosiová na svém asijském turné čtyři zastávky: Singapur, Malajsii, Jižní Koreu a Japonsko. První dvě už absolvovala, nyní by proto měla mířit do Jižní Koreje.

Čínské stíhačky se přiblížily Tchaj-wanu

Stalo se

Přistát by měla někdy odpoledne SELČ

Podle informací stanice CNN má však v úterý večer místního času (odpoledne SELČ) přistát v Tchaj-peji, kde se setká s tchajwanskou prezidentkou. Návštěvu bude zřejmě muset podniknout na neoficiální úrovni, aby neporušila oficiální politiku „jedné Číny”, kterou Spojené státy ctí.

Let vzbudil velký zájem veřejnosti. Na FlightRadaru sleduje „výlet” Pelosiové přes 330 tisíc lidí, čísla stále narůstají. Nepřekvapivě se jedná o nejsledovanější let na platformě.

Čína opět v úterý varovala, že nebude „nečinně přihlížet”, pokud se Pelosiová rozhodne na Tchaj-wanu přistát. Peking dlouhodobě považuje ostrovní stát za součást svého území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína uspořádala přehlídku vojenské techniky kvůli napětí s Tchaj-wanemVideo: Reuters

Několik čínských stíhaček prolétlo v úterý ráno v blízkosti střední linie Tchajwanského průlivu, informoval tchajwanský představitel britský list Financial Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám