Hlavní obsah

Příplata požádá rumunského prezidenta o milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ/PRAHA

Český podnikatel František Příplata, jejž ve čtvrtek nejvyšší rumunský soud odsoudil k trestu odnětí svobody na osm let za podněcování k vraždě odborového předáka v roce 2000, požádá rumunského prezidenta o milost.

Článek

"Moji právníci už na tom pracují. Předpokládám, že žádost o milost podáme prezidentovi v pondělí," řekl včera Příplata.

Podle jeho slov má nynější rumunský prezident Traian Basescu v podstatě stejné možnosti k udělení milosti, jako je tomu v případě českého prezidenta. "Kdy mi prezident odpoví a jak se rozhodne, to samozřejmě nelze předvídat," dodal Příplata.

Nadále tvrdí, že je nevinný a že byl odsouzen bez důkazů; verdikt nejvyššího rumunského soudu proto považuje za zklamání.

Příplata řekl, že ho již kontaktovala vedoucí konzulárního odboru českého velvyslanectví v Bukurešti Olga Chojnacká a seznámila ho s možností požádat, aby si vyměřený trest mohl odpykat v ČR. "Velmi bych uvítal, kdyby se to podařilo. Jakmile budu mít v rukou všechny potřebné podklady, začneme na tom pracovat. Ještě nejsme domluveni na podrobnostech," dodal podnikatel, jemuž rumunské úřady zatím nesdělily, kdy a kam má nastoupit do vězení.

Kvůli svému nedobrému zdravotnímu stavu ale Příplata hodlá požádat, aby jeho nástup do vězení byl odložen. "Mám vážné zdravotní problémy již delší dobu. Budu žádat o odklad," řekl český podnikatel, který nyní setrvává ve svém bytě ve městě Oradea u maďarských hranic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám