Hlavní obsah

Prigožin: Pod klauny v čele ruské armády už bojovat nebudeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žoldnéři z Wagnerovy skupiny chtějí na Ukrajině svůj vlastní úsek fronty, aby nemuseli spoléhat na „klauny“ v čele ruské armády, kteří dělají z lidí maso. V nejnovějším výpadu proti ruskému vojenskému vedení to vzkázal šéf soukromé armády Jevgenij Prigožin.

Foto: Concord Press Service, Reuters

Jevgenij Prigožin s wagnerovci při stahování z Bachmutu

Článek

„Pokud celá struktura (velení) stoprocentně selže a budou ji řídit pouze klauni, kteří proměňují lidi v maso, pak se toho nezúčastníme,“ citovala agentura Reuters Prigožina, který ve čtvrtek ve výcvikovém táboře slavil své 62. narozeniny.

Šéf wagnerovců přitom zopakoval, že jeho muži definitivně opustí východukrajinský Bachmut 5. června, aby ruská armáda mohla převzít dobyté pozice .

V čele máme nevelitele a avatara, tepe ruský ultranacionalista Putina a Šojgua

Válka na Ukrajině

Šéf žoldnéřů chce vyšetřování

„Byl to těžký rok. Uvidíme, jak to dopadne,“ řekl Prigožin reportérům s tím, že jeho žoldnéři se chtějí v táborech na Ruskem ovládané části ukrajinského území zotavovat zhruba měsíc a poté bude o dalším postupu jasněji.

Prigožin v poslední době zintenzivnil slovní výpady proti vedení ruské armády, útočil přitom i na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua či náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Ve středu Prigožin oznámil, že požádal státní zástupce, aby prošetřili, zda se vysocí ruští vojenští představitelé dopustili před nebo během války na Ukrajině nějakého „zločinu“.

Prigožin už zase spílá Kremlu: Všem se snaží zavřít pusu, lidi to vyburcuje

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám