Hlavní obsah

Při náletu zahynul vůdce Islámského státu v Afghánistánu

Kábul

Při náletu v afghánské provincii Nangarhár zahynul v noci na neděli vůdce Islámského státu (IS) v Afghánistánu abú Saad Irhábí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Při vzdušné i pozemní operaci afghánských i zahraničních jednotek pak přišlo o život i dalších deset příslušníků teroristické organizace.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Útok mířil i na dva úkryty islamistů, kde bylo rovněž zničeno velké množství zbraní a munice. Propagandistická agentura Amak, která zveřejňuje prohlášení IS, zatím operaci nijak nekomentovala.

Podle guvernéra provincie Nangarhár byl Irhábí již čtvrtým vůdcem IS v Afghánistánu, který byl zabit od července roku 2017. Islámský stát začal v zemi působit před třemi lety a jeho lidé jsou soustředěni právě hlavně v provincii Nangarhár u hranice s Pákistánem. Většina Afghánců vyznává sunnitský islám a do příchodu IS nebylo násilí v této asijské zemi motivováno spory mezi sunnity a šíity. Až sunnitský IS se při svých akcích zaměřil na šíity.

Islamisté bojují rovněž proti americkým a afghánským bezpečnostním silám a také proti Tálibánu, tyto dvě skupiny jsou totiž ostře rozdělené v otázkách ideologie, taktiky a vedení. Přesný počet bojovníků Islámského státu v zemi je těžké určit, podle amerických armádních odhadů jich ale v zemi působí okolo 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám