Hlavní obsah

Navažte vztahy s Čínou, nařídila vládě prezidentka Hondurasu. Past, míní Tchaj-wan

Honduraská prezidentka Xiomara Castrová nařídila vládě své země, aby navázala oficiální vztahy s Čínou. Středoamerický stát byl dosud jedním z mála, který uznával Tchaj-wan a měl s ním oficiální styky, píše agentura Reuters.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Xiomara Castrová, prezidentka Hondurasu

Článek

Castrová zmiňovala možnost navázání oficiálních vztahů s Pekingem a přerušení těch s Tchaj-pejí již během své kampaně před volbami v roce 2021. Po inauguraci v lednu následujícího roku však uvedla, že doufá v zachování vztahů s Tchaj-wanem.

Čína zesílila tlak na omezení mezinárodního vlivu Tchaj-wanu a tvrdí, že demokraticky spravovaný ostrov je čínským územím bez práva na udržování oficiálních vazeb s ostatními státy. Pokud Honduras skutečně ukončí vztahy s Tchaj-wanem, zůstane ostrovnímu státu pouze 13 zemí, které uznávají jeho samostatnost.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí v reakci na oznámení prezidentky uvedlo, že honduraské vládě vyjádřilo vážné znepokojení a vyzvalo ji, aby své rozhodnutí pečlivě zvážila a „nepadla do pasti Číny“.

Tchaj-wan dlouhodobě tvrdí, že se Čína snaží uplatit státy Střední Ameriky a Karibiku, aby s ostrovem omezily vztahy. V prosinci 2021 s Tchaj-wanem přerušila dlouholeté vztahy Nikaragua, která zároveň s tím prohlásila, že ostrov je „nezcizitelnou součástí čínského území“.

Peking krotí své vlčí diplomaty

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám