Hlavní obsah

Prezident Pavel přiletěl do Vilniusu, kde začne summit NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Petr Pavel v pondělí večer přiletěl do Vilniusu, kde v úterý začíná dvoudenní summit NATO. Česko budou zastupovat také ministr zahraničí Jan Lipavský, šéfka resortu obrany Jana Černochová a náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a český prezident Petr Pavel (vpravo) na tiskové konferenci na Pražském hradě

Článek

Ještě před vrcholnou alianční schůzkou Pavel v úterý vystoupí na NATO Public Forum, na kterém významní světoví politici probírají témata summitů a aktuální problémy týkající se agendy NATO. Pavel, bývalý předseda vojenského výboru Aliance, je prvním českým politikem, který na tuto akci dostal pozvánku.

Lídři států NATO chtějí ve Vilniusu potvrdit podporu Ukrajině a najít kompromis v otázce jejího přijetí do Aliance. Kyjev žádá jasný signál ohledně svého budoucího členství, spojenci ovšem nejsou v této věci jednotní. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského „většina členů NATO stojí za Ukrajinou“.

Země NATO se dohodly na nových plánech, jak odvrátit případný ruský útok

Válka na Ukrajině

Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby jsou členské země ochotny upustit od požadavku, aby Ukrajina splnila takzvaný akční plán, který je předstupněm plného začlenění do NATO.

Severoatlantická aliance má v současnosti 31 členů, letos na jaře její řady rozšířilo Finsko. Vážným kandidátem je i Švédsko, jeho přijetí ale zatím neratifikovaly Turecko a Maďarsko.

Kuleba: Spojenci NATO se dohodli na zrychleném vstupu Ukrajiny do Aliance

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám