Hlavní obsah

Prezident Libérie předal moc, válka skončila

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

Liberijský prezident Charles Taylor při slavnostní ceremonii v prezidentském paláci v metropoli Monrovii předal v pondělí moc viceprezidentovi Mosesi Blahovi, aby umožnil ukončení 14 let trvající války v zemi. Odletět do Nigérie, kde dostal azyl, má ještě toho dne večer. Liberijští rebelové po předání moci prohlásili, že válka skončila.

Foto: Blanka Kovandová

Ozdobené stromečky lákají hlavně děti

Článek

Předání moci se podle Taylorova slibu mělo uskutečnit dnes v poledne. Prezident ale přijel do přísně střeženého prezidentského paláce v Monrovii, který je bez elektřiny stejně jako celé hlavní město, s víc než hodinovým zpožděním.

Předtím vítal za hustého deště na letišti šéfy tří dalších afrických států Ghany, Mozambiku a Jižní Afriky. Blah a další liberijští politici zatím čekali ve zlatém sále prezidentského paláce. Nakonec se Taylora, v bílém obleku se zelenou šerpou, dočkali, ale pak ještě museli se zahájením obřadu počkat, než odříká několik modliteb. Poté odstoupil a moc v zemi předal Blahovi, který by měl zůstat v úřadu do poloviny října, než bude sestavena prozatímní vláda.

Taylor: vrátím se

Taylorovi se předat moc evidentně nechtělo. "Když to bude bůh chtít, vrátím se," upozornil několikrát muž, který ovládl Libérii de facto už před čtrnácti lety ve vleklé občanské válce a formálně je jejím prezidentem od roku 1997. V uplynulých čtyřech letech ale nabyla vrchu opozice a v posledních dvou měsících měl pod kontrolou už jen hlavní město, které ale rebelové drželi v obklíčení.

OSN ho viní z podněcování regionálních konfliktů a zvláštní mezinárodní tribunál ho chce soudit za válečné zločiny v Sieře Leone. Přesto po předání moci odjíždí svobodně v doprovodu nigerijského prezidenta Mbekiho do Nigérie, která mu nabídla azyl. V neděli si tam ostatně  už poslal letadlem čtyři auta.

Za válku prý mohou USA

Dnes ráno si ovšem ještě neodpustil kritiku Británie a zejména USA za to, že rebely podporovaly. "Je to americká válka. Rebelové byli vycvičeni a jsou vyzbrojováni z USA," obvinil Washington. Vyčetl mu, že používá jako zbraň dokonce i potraviny, jejichž dodání podmiňuje jeho odchodem.

Podle odhadů humanitárních organizací občanská válka za Taylorova působení v oblasti připravila o život kolem 250 tisíc lidí. Ale je velké riziko, že bude pokračovat i po jeho odchodu.V Monrovii je ještě několik tisíc vyzbrojených vládních vojáků, kteří jsou Taylorovi oddaní a není jisté, zda 776 vojáků mírových sil bude schopno zabránit krveprolití.

Povstalci rabují obchody

Šéf povstalců už upozornil, že pokud Taylor neopustí okamžitě po abdikaci zemi, jeho vojáci, kteří jsou 7 km od paláce, okamžitě zaútočí. Rebelové už o víkendu vyrabovali obchody se zbytky potravin a jejich skupinky se o lup bily mezi sebou. Plenění pokračovalo i dnes. Ministr hospodářství Sam Jackson varoval před ekonomickou katastrofou.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Libérie dorazily první mírové jednotky

Na letiště v liberijské Monrovii v pondělí přistály první jednotky západoafrických mírových sil. V příštích dnech do země dorazí 3250 vojáků, kteří mají...

Výběr článků

Načítám