Hlavní obsah

Do Libérie dorazily první mírové jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

Na letiště v liberijské Monrovii v pondělí přistály první jednotky západoafrických mírových sil. V příštích dnech do země dorazí 3250 vojáků, kteří mají zabránit dalším krvavým bojům mezi vládními jednotkami prezidenta Charlese Taylora a povstalci žádajícími jeho odchod. S vojáky v Monrovii přistála také první část humanitární pomoci pro obyvatele města.

Foto: Drahomíra Valentová

Slavnostní křest knihy proběhl v Domě historie Přešticka dne 15. září 2012 za přítomnosti autorů a dalších vzácných hostů.

Článek

Vůdce největší povstalecké skupiny Sjednocení Liberijci pro usmíření a demokracii (LURD) Sekou Conneh v pondělí slíbil, že jakmile mírotvorci zajistí bezpečnost v zemi, jeho muži se z hlavního města stáhnou. Odejít by měl také prezident Taylor, a to 11. srpna. Je však otázkou, zda svůj příslib vskutku dodrží.

Do Libérie míří i americké lodě

V rámci mírové mise má být dnes ze základen v sousední Sierře Leone dopraveno do Libérie prvních 192 nigerijských vojáků s 15 tunami materiálu. Západoafrické státy této zemi slíbily mírové jednotky o síle 3250 mužů, z nichž 1500 by mělo pocházet právě z Nigérie.

K pobřeží Libérie míří také tři americké vojenské lodě. Není však zatím jasné, zda se 2300 vojáků vylodí, aby do konfliktu v zemi zasáhlo. Rada bezpečnosti OSN v pátek schválila rozmístění mnohonárodních mírových sil na dobu dvou měsíců, po nichž by měli být do země vysláni mírotvorci OSN.

První nigerijský kontingent bude mít za úkol zajistit monrovijské letiště, které je nyní v rukou Taylorovy vlády. Dalším cílem je převzetí kontroly nad místním přístavem, který naopak drží rebelové a je klíčový pro přísun potravin.

Humanitární pomoc je na cestě

Boje v Libérii pokračovaly až do příjezdu mírových jednotek, neboť Taylorovi věrní se pokusili znovu získat kontrolu nad přístavem. Humanitární katastrofa ve městě s 1,3 milióny obyvatel se ještě prohloubila. Nicméně pracovníkům Světového programu pro výživu (WFP) se podařilo do města ze sousední Sierra Leone dopravit první půltunu vysoce energetických sušenek a dalších 11, 5 tuny by mělo dorazit v nejbližších dnech. Dnes dopoledne přistálo v Monrovii letadlo humanitární organizace Save the Children s 30 tunami potravin a kanystry s vodou.

Anketa

Podaří se mírotvorcům ukončit krvavý konflikt a přinést do země mír?
ano
43,8 %
ne
56,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 89 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Boje v liberijské metropoli utišilo příměří

Liberijská metropole Monrovia zažila nejklidnější noc za posledních 11 dní. Největší povstalecká skupina LURD totiž včera vyhlásila jednostranné příměří, neboť...

Výběr článků

Načítám