Hlavní obsah

Premiér Dzurinda v Košicích: výtržnictví nebudeme tolerovat

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda a ministr vnitra Vladimír Palko v úterý ve večerních hodinách nečekaně navštívili východní Slovensko, kde už několik dní probíhají protesty Romů. Premiér poděkoval policistům, kteří jsou zde nasazeni pro udržení pořádku a zdůraznil, že vláda nebude tolerovat žádné projevy výtržnictví a rabování.

Foto: Clarion Congress Hotel Ostrava

Hokejový výběr Francie U23 strávil v ostravském Clarionu deset dní

Článek

"Každý trestný čin bude potrestán. Využijeme všechny dostupné prostředky, abychom zabránili dalšímu rabování. Na Slovensku si umíme sjednat pořádek," prohlásil na improvizované tiskové konferenci v Košicích. Dzurinda vyjádřil přesvědčení, že se nejedná o spontánní protesty kvůli sociálním dávkám, ale o dobře organizované akce. Premiér prohlásil, že už muselo dojít k řešení nelogické situace, když se vyplatilo nepracovat a brát sociální dávky.

"Přes třicet let nebyla odvaha tento problém řešit. Tento okamžik však musel jednou přijít, takhle to už dál nešlo," konstatoval. Na opatření české vlády na česko - slovenských hranicích ministr vnitra Palko reagoval slovy, že nemá žádné informace o migraci slovenských Romů. Podle ministra bylo v uplynulých dnech obviněno celkem 73 Romů za výtržnictví a útok na veřejného činitele.

Romský parlament pro společné hlídky s policií

Předseda Romského parlamentu Ladislav Fízik vyzval k zformování smíšených dvoučlenných hlídek složených z policistů a Romů. Velitel slovenské policie Anton Kulich tuto iniciativu přivítal. Dnes se na Slovensku očekávají masové protesty, i když původně plánované demonstrace před obecními úřady Romský parlament s ohledem na napjatou situaci odvolal. Je však pravděpodobné, že Romové tuto výzvu neuposlechnou a vyjdou do ulic.

Slovenská vláda proto v úterý večer na svém mimořádném jednání souhlasila s nasazením tisícovky vojáků, kteří posílí policii. Ministr Palko zrušil všem policistům dovolené a nařídil přesun téměř 2100 mužů do prešovského, košického a banskobystrického kraje. V pohotovosti bude celkem 20 tisíc policistů. Palko uvedl, že se jedná o největší pohyb policie na území Slovenska od roku 1989. Velitel policie Kulich upozornil, že k potlačení případných nepokojů bude nasazena veškerá dostupná technika včetně vrtulníků, vodních děl a transportérů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám