Hlavní obsah

Přeji jí mučivou smrt, napsala ke skonu Alžběty II. profesorka z americké univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký poprask vyvolal na Twitteru příspěvek profesorky Uji Anyaové z prestižní Carnegie Mellon University v americké Pensylvánii. Ta po čtvrteční smrti britské královny Alžběty II. přála panovnici mučivou smrt. Její výrok odsoudil například zakladatel Amazonu Jeff Bezos i sama univerzita, která profesorku zaměstnává.

Foto: Profimedia.cz

Britská panovnice královna Alžběta II.

Článek

„Slyšela jsem, že panovnice zlodějské znásilňující genocidní říše konečně umírá. Kéž je její bolest mučivá,“ napsala Anyaová na Twitteru, který její příspěvek později smazal, protože porušoval pravidla sociální sítě.

Výrok Anyaové nezůstal dlouho bez odezvy. Zareagoval na něj například zakladatel Amazonu Jeff Bezos. „Tohle je někdo, kdo má pracovat na tom, aby byl svět lepším? Nemyslím si. Wow,“ odepsal miliardář.

Anyaová, která sama sebe na Twitteru popisuje jako feministku a člověka bojujícího proti rasismu, se narodila nigerijskému otci a trinidadské matce v Nigérii. Obě tyto země byly v minulosti pod koloniální správou Británie.

„Jestli někdo očekává, že vyjádřím cokoli jiného než pohrdání monarchou, který dohlížel na vládu, jež sponzorovala genocidu, můžete snít dál. Nigerijská vláda zmasakrovala a vyhnala ze země polovinu mé rodiny,“ reagovala Anyaová.

Zakladateli Amazonu Bezosovi přitom odepsala v igboštině „Otoro gba gbue gi“. Tato slova v jazyce, kterým mluví kolem 18 milionů příslušníků kmene Igbo v Nigérii, znamenají urážku, která někomu přeje smrt.

Carnegie Mellon University ještě ve čtvrtek slova své profesorky odsoudila.

„Nesouhlasíme s urážlivými a nevhodnými komentáři, které profesorka zveřejnila na svém osobním účtu na sociálních sítích,“ uvedla univerzita.

„Svoboda projevu je základem poslání vysokoškolského vzdělávání, nicméně názory, které sdílela, rozhodně nereprezentují hodnoty instituce a standardy diskurzu, které se snažíme podporovat,“ dodala.

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září na skotském zámku Balmoral. Britskou královnou se stala v roce 1952, Nigérie získala nezávislost o osm let později. Alžběta II. se stala nejdéle vládnoucí panovnicí v historii země.

Reklama

Výběr článků

Načítám