Hlavní obsah

Před bagdádským sídlem OSN opět vybuchla nálož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Sebevražedný útočník a irácký policista zahynuli v pondělí ráno při explozi před sídlem OSN v Bagdádu. Další dvě desítky lidí byly zraněny, když se atentátník s automobilem pokoušel vjet do objektu sídla OSN v hotelu Canal. Sdělil to americký armádní mluvčí Sean Kirley.

Foto: ZZS MSK

Společná beseda

Článek

Když podezřelý vůz přijel před hotel, na kontrolním stanovišti jej zastavil policista a v tom se ozval velký výbuch. Nálož byla podle kpt. Seana Kirleyho umístěna ve voze, za volantem seděl sebevrah.

Exploze budovu sídla OSN nepoškodila. Vojáci USA taktéž nebyli incidentem zasaženi. Podle reportéra CNN okamžitě po výbuchu obklopily hotel Canal helikoptéry a americké pozemní jednotky, aby místo zabezpečily.

Právě sídlo OSN se stalo terčem podobného útoku 19. srpna, když trhavinou naplněné auto vjelo do hotelu a explodovalo. Výbuch připravil o život přes dvacet lidí. V nedotčené části stále pracuje personál OSN.

Agentury připomínají, že se atentát odehrál v době, kdy se USA snaží v OSN prosadit rezoluci, která zaštítí rozšíření vojenské koalice v Iráku. Německo a Francie, které nesouhlasily se zahájením války, nyní za účast v mírových silách žádají rychlé předání moci Iráčanům. USA se domnívají, že by to bylo před vznikem demokratických iráckých institucí předčasné.

Související články

V Bagdádu zahynul i vyslanec OSN

Úterní atentát na sídlo OSN v Bagádu připravil o život 17 lidí. V hotelu Canal, který OSN využívala, zahynul i zvláštní vyslanec OSN v Iráku Sergio Vieira...

Útok na budovu OSN má 24 obětí

Zaměstnanci OSN z Bagdádu do Jordánska evakuováni nebudou. Šéf Spojených národů Kofi Annan popřel původní zprávu agentury AFP s tím, že zaměstnanci se úterním...

Výběr článků

Načítám