Hlavní obsah

K útoku na bagdádské sídlo OSN se hlásí další teroristé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Už druhá organizace se v sobotu přihlásila k úternímu sebevražednému atentátu na budovu OSN v iráckém Bagdádu. Jedná se o Mohamedovu armádu, jež s prohlášením vystoupila v libanonské televizi LBC. Jako první se k útoku již ve čtvrtek přiznala dosud neznámá organizace Ozbrojený předvoj druhé Mohamedovy armády.

Foto: Archív MJVM

Jarmark na hradě Malenovice

Článek

Satelitní televize odvysílala záznam, v němž Mohamedova armáda prohlásila za cíl útoku členy americké zpravodajské služby, kteří byli v hotelu Canal sloužícím jako bagdádské sídlo OSN.

Mohamedova armáda slibuje lekci

Desetiminutová videonahrávka ukazuje sedm zahalených mužů oblečených do uniforem bývalých iráckých polovojenských oddílů, fidájínů. Na záznamu hovoří dva z mužů. Nařizují americké armádě odejít z Iráku a slibují vojákům "jednu lekci za druhou".

Mohamedova armáda o sobě nechala poprvé slyšet 9. srpna, když se televizi Al-Arabíja přihlásilo několik iráckých islámských organizací a vyzvaly jejím prostřednictvím ke svaté válce proti okupantům Iráku. Americká armáda později odsoudila zneužívání jména zakladatele islámu pro odboj.

Tělo vyslance OSN převezeno do Brazílie

Letadlo brazilských vzdušných sil v sobotu přivezlo ostatky zvláštního vyslance OSN pro Irák Sérgia Vieiry de Mello, zabitého při atentátu na hotel Canal, do Ria de Janeira, které je jeho rodným městem. Oznámila to agentura EFE.

Po obřadech, jichž se zúčastní prezident Luiz Inácio Lula da Silva a generální tajemník OSN Kofi Annan., bude diplomatovo tělo převezeno do Evropy, kde bude na přání své rodiny pohřben ve francouzském městečku Thonon- les-Bains u hranic se Švýcarskem.

Vieira de Mello (55) působil jako Vysoký komisař OSN pro lidská práva a do Bagdádu jej vyslal Annan s úkolem přispět jménem světové organizace k politické rekonstrukci Iráku a jeho návratu ke svrchovanosti.

Reklama

Související články

V Bagdádu zahynul i vyslanec OSN

Úterní atentát na sídlo OSN v Bagádu připravil o život 17 lidí. V hotelu Canal, který OSN využívala, zahynul i zvláštní vyslanec OSN v Iráku Sergio Vieira...

Útok na budovu OSN má 24 obětí

Zaměstnanci OSN z Bagdádu do Jordánska evakuováni nebudou. Šéf Spojených národů Kofi Annan popřel původní zprávu agentury AFP s tím, že zaměstnanci se úterním...

Výběr článků

Načítám