Hlavní obsah

V Bagdádu zahynul i vyslanec OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Úterní atentát na sídlo OSN v Bagádu připravil o život 17 lidí. V hotelu Canal, který OSN využívala, zahynul i zvláštní vyslanec OSN v Iráku Sergio Vieira de Mello. Desítky lidí byly zraněny.

Foto: archiv SD UH

V sobotu 17. listopadu uvede Slovácké divadlo premiéru hry Karla Čapka Válka s mloky.

Článek

Bomba byla zřejmě ukryta v nákladním automobilu, kterým sebevrah najel do hotelu. "V 16:40 hodin (14:40 SELČ) se ozvala velmi silná exploze. Je zde mnoho raněných. Jeden z nich je generální ředitel programu ropa za potraviny Benon Sevan, který právě pořádal tiskovou konferenci," řekla mluvčí OSN Véronique Taveauová.

Při výbuchu se čelní stěna hotelu sesula a svědci viděli z trosek vynášet nejméně devět těl na nosítkách, oznámila Reuters. Vysoký zdroj americké vlády nevyloučil, že šlo o sebevražedný atentát spáchaný s pomocí nálože v automobilu. K akci se zatím nikdo nepřihlásil.

Mezi oběťmi atentátu nejsou podle koordinátorky Čechů působících v Iráku Janiny Hřebíčkové žádní Češi.

De Mello veterán misí OSN

Mluvčí OSN Fred Eckhard oznámil úmrtí vyslance de Mello v New Yorku. Vieira de Mello byl v troskách nalezen živý. Pokus o jeho záchranu však nevyšel. Pětapadesátiletý de Mello se v minulosti účastnil několika desítek mírových misí Organizace spojených národů.

Útok přišel po obědě

V zahradě před bagdádským hotelem Canal leží 40 raněných lidí. Zatímco záchranáři poskytují raněným ležícím na trávníku první pomoc, v nedaleké nemocnici Al-Kindí lékaři konstatovali smrt dvou lidí přivezených z hotelu. Ošetřili také 25 raněných. "Nemohu hýbat rukama ani nohama. Desítky lidí, které znám, jsou stále pod troskami," volá ležící Madžid Hamajdí, který je mezi raněnými.

"Když to vybuchlo, seděla jsem právě v kavárně. Všechno nám spadlo na hlavu. Nemohu najít kolegy a mám o ně strach," řekla zaměstnankyně OSN Alice Jakubová. Jejího kolegu, který přijel do Bagdádu před týdnem, zranila pod okem dlouhá tyč. Záchranář Fuád Victor řekl, že útok přišel v době, kdy byli ještě všichni zaměstnanci v práci, a že v budově muselo být hodně lidí.

"Seděl jsem u počítače, když se ozval silný výbuch, roztříštila se okna a celý strop padl dolů. Běžel jsem na chodbu. Všichni byli velmi těžce raněni, krváceli, viděl jsem lidi se zakrvavenými obličeji," řekl mluvčí OSN Salim Lone.

Irácký zaměstnanec OSN sdělil, že zeď kolem budovy prorazil žlutý nákladní automobil z cementárny a vybuchl pod de Mellovou kanceláří v 16:40 místního času. "Jeho kancelář a ty pod ní už neexistují, jsou z nich trosky," řekl Lone. Raněné z místa odvážejí američtí vojáci s pomocí vrtulníků.

Podle agentury AP výbuch vyrazil okna domů ve vzdálenosti jeden a půl kilometru od hotelu. Svědci tvrdí, že je budova velmi poškozena a vychází z ní sloup černého dýmu. Útok na hotel chápou místní pozorovatelé jako další z teroristických akcí, mezi nimiž bylo v minulých dnech poškození vodovodu a ropovodu a znemožnění zásobování hlavního města pitnou vodou.

Útok odsoudili politici i RB OSN

Rada bezpečnosti OSN, Rusko a Polsko jako první ostře odsoudily krvavý útok proti sídlu OSN. Americký prezident George Bush přerušil partii golfu a označil útočníky za nepřátele civilizovaného světa. "Tito zabijáci nebudou určovat budoucnost Iráku," citovala první Bushovy výroky agentura AFP.

Nynější předseda RB OSN, kterým je shodou okolností syrský zástupce velvyslance při OSN Fajsal Mikdad, zdůraznil, že "takové teroristické incidenty nenaruší vůli mezinárodního společenství nadále pomáhat Iráku". Prohlásil, že proti takovým útokům je RB OSN jednotná.

Rusko označilo pumový výbuch za barbarský.  "Je to neospravedlnitelný barbarský akt zaměřený na podkopání komplikované stabilizace poválečného Iráku," citovala agentura RIA-Novosti Borise Malachova, zástupce mluvčího ruské diplomacie.

Nejvíce prý vyvolává pobouření fakt, že obětí útoku jsou příslušníci instituce, která usiluje o "překonání následků vojenského konfliktu a o návrat k normálnímu životu". Polsko považuje útok za "nedůstojný, jako ostatně každý teroristický čin".

Reklama

Související články

Bomba zabila v Iráku amerického vojáka

Jeden americký voják ve středu zahynul při pumovém útoku na americký konvoj projíždějící nedaleko Tikrítu, rodiště Saddáma Husajna. Další Američan byl zraněn...

Výběr článků

Načítám