Hlavní obsah

Použil jste nacistický slogan, vmetla Zacharovová Scholzovi. V projevu řekl „Sláva Ukrajině!“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová obvinila německého kancléře Olafa Scholze, že použil „nacistický slogan“, když svůj nedávný projev při předávání Mezinárodní ceny Karla Velikého v Cáchách ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému zakončil zvoláním „Sláva Ukrajině!“.

Foto: Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová.

Článek

„Je to slogan a chorál nacistů,“ napsala Zacharovová na Telegramu s tím, že Rusko na to opakovaně upozorňovalo na tiskových konferencích i na sociálních sítích.

„Olaf Scholz překročil jasnou linii, kterou načrtli všichni vůdci obou poválečných německých států: veřejně provolával nacistický pozdrav,“ dodala mluvčí k proslovu kancléře. Stalo se tak podle ní necelý týden po 78. výročí ukončení války v Evropě.

Zacharovová, proslulá ostrými prohlášeními, dále píše, že heslo „Sláva Ukrajině!“ vzniklo jako oficiální pozdrav ukrajinských nacionalistů v roce 1939. Později se k tomu podle ní přidalo gesto v podobě zvednutí narovnané pravé ruky.

„Špatné vzdělání západních elit“

Zacharovová současně uvedla, že „špatné vzdělání západních elit nezbavuje odpovědnosti“ za používání uvedeného sloganu.

Podle Wikipedie je slogan „Sláva Ukrajině!“ ukrajinský národní pozdrav, známý jako symbol ukrajinské suverenity a odporu vůči cizí agresi. Je to také motto a bojový pokřik Ozbrojených sil Ukrajiny.

Slogan se stal populárním v souvislosti s událostmi ukrajinské revoluce v roce 2013, anexí Krymu Ruskou federací 2014 a následnou válkou v Donbasu. Světovou popularitu pak slogan získal po ruské invazi na Ukrajinu v loňském roce 2022, kdy se stal symbolem ukrajinského odporu proti ruské agresi.

Zelenskyj: Nenapadáme ruské území, osvobozujeme svoje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám