Hlavní obsah

Posádku ISS zradil nový skafandr

Právo, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Posádku mezinárodní kosmické stanice ISS, jež v pátek při výstupu do volného kosmického prostoru zanechala poprvé za pět let její existence stanici zcela opuštěnou, postihl částečný nezdar: kvůli selhání systému řízení vyhřívání a vlhkosti -tzv. teplotního sublimátoru- se u skafandru Alexandra Kaleriho začalo zamlžovat hledí přilby a kosmonauti se museli vrátit do stanice.

Foto: Vladimíra Krejčí

Kordulka v Šumperku.

Článek

Rus Kaleri a jeho americký kolega Michael Foale vystoupili do volného kosmu ve čtvrtek ve 22,17 hodin našeho času a měli tam zůstat zhruba pět a půl hodiny. Problémy se skafandrem je však přiměly vrátit se do tepla stanice již po 3 hodinách a 35 minutách.

Skafandry, které měli oba členové posádky na sobě, jsou nového typu Orlan-M a na ISS je teprve nedávno dopravila nákladní loď Progress. Přes prvním ostrým použitím je kosmonauti prověřili v podmínkách "maximálně se blížícím volnému kosmu", uvedlo ve svém prohlášení středisko pro řízení letu v Koroljovu u Moskvy.

"Začalo být podivně teplo," hlásil na Zemi Kaleri. "Podívejte, mám vodu uvnitř skafandru, průzor se zapotil." Kaleri však neztrácel hlavu: "Nedělejte si starosti, teplotní podmínky jsou dobré," ujišťoval řídící středisko.

Alespoň se nejedli

Ačkoli byla závada na skafandru zjištěna hned po začátku výstupu, Vladimír Solovjov ze řídícího střediska vydal rozkaz k návratu do stanice až po více než třech hodinách, protože Kalerimu prý nehrozilo žádné nebezpečí.

Navzdory předčasnému návratu kosmonauti stačili splnit dvě třetiny plánovaných úkolů. Mimo jiné připevnili na vnější plášť stanice figurínu člověka, s jejíž pomocí se má po dobu jednoho roku zkoumat vliv kosmického záření na lidské orgány - oči, plíce, žaludek, ledviny a střevo.

Autorem experimentu pod názvem, Matrjoška je německé Centrum pro letectví a vesmír v Kolíně nad Rýnem. Jeho ruská zmenšená obdoba Matrjoška-R je umístěna uvnitř stanice.

Posádka však nestihla dokončit předběžné přípravy pro přílet nové zásobovací lodi Evropské kosmické agentury (ESA). Agentura RIA-Novosti k předčasnému návratu kosmonautů do stanice poznamenala, že alespoň nemuseli dlouho hladovět. Skafandry typu Orlan-M totiž neumožňují ani jíst, ani pít.

Rosetta nemá štěstí

Start evropské sondy Rosetta byl včera již podruhé odložen. Nosná raketa Ariane-5 měla odstartovat z kosmodromu Kourou Evropské kosmické agentury (ESA) ve Francouzské Guayaně v 08:36 ráno našeho času.

Zatímco ve čtvrtek byl start o 24 hodin odložen kvůli silnému větru, včera byla důvodem technická závada na raketě. Při závěrečné kontrole hlavní palivové nádrže se totiž zjistilo odtržení kousku izolačního materiálu. "Není to nic vážného," sdělil mluvčí ESA Franco Bonacina. Termín dalšího startu má být oznámen později.

Reklama

Výběr článků

Načítám