Hlavní obsah

Posádka airbusu na poslední chvíli odpískala odlet. Pasažér si všiml, že na křídle chybí šroubky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka letadla společnosti Virgin Atlantic doslova v poslední minutě zrušila start svého letadla z Manchesteru do New Yorku, poté co si jeden cestující z okénka na palubě všiml, že na křídle chybí čtyři šroubky. O nic závažného ale podle aerolinek nešlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pasažér nedostatek zpozoroval ve chvíli, kdy už všichni byli usazeni v sedadlech a letušky vydávaly bezpečnostní pokyny pro nastávající let. „Měl jsem za to, že bude nejlepší, když to pro jistotu personálu řeknu,“ uvedl pro deník The New York Post muž, který minulý týden cestoval za oceán s partnerkou.

„Jsem zkušený cestovatel, ale moje přítelkyně z toho, co jsem jí řekl, nebyla nadšená. Začala panikařit a já se ji snažil všemožně uklidnit,“ dodal všímavý pasažér.

​Letuška o všem vyrozuměla pozemní personál letiště, který ke 13 let starému stroji Airbus A330 vyslal techniky, aby informaci prověřili. Letecká společnost nakonec let zrušila s odůvodněním, že airbus vyžaduje „preventivní dodatečnou kontrolu technického stavu“.

Nic nehrozilo, ujistila společnost

„Bezpečnost našich zákazníků i posádky je pro nás vždy nejvyšší prioritou a v žádném okamžiku nebyla ohrožena. Vždy pracujeme vysoko nad rámec průmyslových bezpečnostních standardů,“ ujistil zástupce Virgin Atlantic.

Dodal, že kvůli čtyřem chybějícím šroubkům na inkriminované části křídla by se nemohlo nic stát. „Každý z těchto panelů má 119 upevňovacích prvků, takže to na strukturální integritu nebo nosnost křídla nemělo žádný dopad. Provoz letadla byl bezpečný,“ dodal představitel letecké společnosti.

Letecká společnost se cestujícím omluvila a všem zajistila náhradní spoje.

Začátkem ledna měl problém s uvolněnými šrouby americký výrobce dopravních letadel, když jednomu stroji typu Boeing 737 MAX 9 za letu ve výšce pěti tisíc metrů odpadl jeden panel na trupu.

Boeing přiznal, že může za vypadnutí kusu trupu za letu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám