Hlavní obsah

Porošenkova továrna v Rusku propadla státu, rozhodl podle tisku soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipecká továrna na sladkosti, která patřila firmě Roshen bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, byla převedena do majetku Ruské federace, uvedl v pondělí na svém webu list Kommersant s odvoláním na rozhodnutí soudu v Lipecké oblasti. Ta se nachází asi 230 kilometrů jihovýchodně od Moskvy.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Okresní soud v Lipecku na základě žádosti zástupce generálního prokurátora zakázal Petru Porošenkovi, jeho synovi Oleksijovi a generálnímu řediteli továrny Olegu Kazakovovi činnost na území Ruska, protože ji shledal „extremistickou“. Rozhodnutí soudu podle deníku vstoupilo neprodleně v platnost.

Podnik v Lipecku patřil Porošenkově společnosti od roku 2001. V roce 2014, kdy prozápadní demonstranti v Kyjevě svrhli proruského prezidenta a Rusko následně anektovalo Krym a rozdmýchalo konflikt na východě Ukrajiny, byly akcie továrny zmrazeny pod záminkou vyšetřování daňových podvodů.

Porošenko marně hledal pro továrnu kupce. O tři roky později přestala továrna fungovat, ještě o rok později byla její hodnota odhadována na 4,38 miliardy rublů (více než miliarda Kč), ale rychle klesala.

Pohraničníci neumožnili ukrajinskému exprezidentovi Porošenkovi odjet ze země

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám