Hlavní obsah

Porošenko si ve Vídni nezatančil. Vyháněla ho polonahá aktivistka z Femen

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Tradičního plesu ve vídeňské Státní opeře se letos poprvé zúčastnil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na vrcholné společenské akci pro pět tisíc movitých hostů se objevil v doprovodu manželky Maryny na osobní pozvání rakouského protějška Alexandera Van der Bellena, s nímž předtím jednal. Rej však host sledoval jen z balkónové lóže, nezatančil si.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistka hnutí Femen, která při vstupu do vídeňské Státní opery protestovala proti přítomnosti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Na hrudi má nápis: Porošenko vypadni odsud.

Článek

Náladu mu pokazil incident, při němž vběhla na rudý koberec aktivistka skupiny Femen „nahoře bez“ a vulgárním nápisem na těle Porošenka vyzývala, aby „vypadl z plesu“. Podle agentury UNIAN chtělo tak hnutí, které nedávno atakovalo při volbách i českého prezidenta, upozornit, že „Porošenko nemá co dělat na šlechtickém rautu“.

Prezidentova cesta stála Ukra­jinu 800 tisíc hřiven (přes 600 tisíc korun). Vstupné na ples, které činilo od 290 do 20 500 eur, přitom Porošenko jako host Van der Bellena platit nemusel.

Ukrajinská média připomněla, že účast na vídeňském plese prezident občanům sliboval jako jednu z výhod, již získají díky zrušení víz s Evropskou unií. „Každý Ukrajinec má nyní možnost si dopřát skvělou kávu v Bratislavě, zaletět si levně do Varšavy nebo navštívit vídeňskou operu,“ řekl loni.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské prezident Petro Porošenko (druhý zprava) s manželkou Marynou (druhá zleva) na plesu ve vídeňské opeře.

Komentátoři na sociálních sítích ale upozorňují, že spíš než plesání by Ukrajinci uvítali možnost v Rakousku pracovat, což současná pravidla neumožňují.

Prezidentova záliba v luxusu Ukrajince irituje i přesto, že je Porošenko označován za „oficiálního miliardáře“. Naposledy média propírala jeho vánoční dovolenou na Maledivách. Ukrajinská redakce Radia Svo­boda zjistila, že za týdenní pobyt s rodinou v exotické destinaci, kde si pronajal celý ostrov, zaplatil asi půl miliónu dolarů. Stanice připustila, že si to může dovolit, vytkla mu ale, že před Ukrajinci výlet tajil a vyrazil na něj pod krycím jménem Mr. Petro Incognito (Ukraine).

Reklama

Výběr článků

Načítám